Csákabonyi Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én azt hiszem, reménytelen és felelõtlen vállalkozás volna az, ha én most Balsai képviselõ úr körülbelül 20 perces felszólalására kívánnék reagálni és megpróbálni megcáfolni azokat a - sok esetben - feltételezéseket, amelyek itt az elõadásában elhangzottak.

Mivel ez teljesen reménytelen, és éppen ezért itt ma felesleges is, egyetlenegy dologra reagálnék, egy költõi kérdésére, hogy miért az Országos Ügyvédi Kamara elnöke, és miért nem a Magyar Közjegyzõi Kamarának az elnöke a tagja a leendõ országos igazságszolgáltatási tanácsnak. Ha egy kicsit belegondol az ember a két intézményrendszer közötti különbségekbe, akkor azonnal látja azt, hogy a magyar igazságszolgáltatás terén nem egyfajta és nem egyforma súlyú szerepet töltenek be. Az Országos Ügyvédi Kamara elnöke egy több mint hétezres ügyvédségnek... (Dr. Balsai István: Nem ezt kifogásoltam!) Elnézést kérek, én úgy hallottam, hogy miért éppen õ, és miért nem a másik, mert annyi erõvel lehetne a másik is - így hangzott el, emlékezetem szerint nem is elõször, mert a múltkor is így említette emlékezetem szerint a képviselõ úr, de mindegy. Tehát én erre válaszolok.

Az Országos Ügyvédi Kamara elnöke egy több mint hétezer tagú intézményt képvisel, méghozzá egy olyan intézményt, amelynek a tagjai a legközelebbi kapcsolatban vannak a gyakorlati igazságszolgáltatással - gondolom, ez nem vitás; ugyanakkor a közjegyzõi kar munkája, amit rendkívül nagyra becsülök, egészen más jellegû. És hogyha még azt is hozzátesszük, hogy ha az országos igazságszolgáltatási tanácsban lévõ nem bíró tagokra gondolunk, ahol a végrehajtó hatalmat az igazságügy- miniszter testesíti meg és két országgyûlési képviselõ is van (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), akkor azt hiszem, érthetõ ez a megoldás.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap