Bánk Attila Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Megértettem. Köszönöm szépen, elnök úr. Tulajdonképpen Toller László, illetve Hack Péter úr felszólalásához szerettem volna kapcsolódni, de most Avarkeszi Dezsõ államtitkár úr megjegyzésével kapcsolatosan szeretnék rögzíteni valamit. Ha az államtitkár úr átnézi a jegyzõkönyveket, és hallgatta, hogy a Független Kisgazdapárt milyen álláspontot képviselt ebben a parlamenti vitában, akkor, azt hiszem, nem lehet olyan általánosító kijelentést tenni, mint amit az államtitkár úr tett. Nevezetesen, az elõbb mondta, hogy az ellenzéktõl állandóan azt halljuk, hogy nem, nem.

Elmondtuk azt, és ezt most hadd rögzítsem újra, hogy a Független Kisgazdapárt érdekelt a reformokban. Elmondtuk azt is, hogy melyik az a két törvénytervezet, amelyet minden további nélkül tovább támogatni tudunk, bár kritikai észrevételeinket megtettük. Elmondtuk azt is, hogy a többi törvénytervezetnél elvi támogatásunk mellett milyen módosító indítványok megszavazásával tudjuk teljes szívvel támogatni.

Az ellenzék általános magatartását így jellemezni, ahogyan ön jellemezte - most a magam részérõl mondom -, számomra ez picit sértõ volt, hiszen nem ilyen egységes nemrõl volt itt szó. Azt gondolom, hogy árnyalt véleményeket fogalmaztunk meg, és a Független Kisgazdapárt konstruktivitása ebben a vitában, azt hiszem, hogy minden kétséget kizáróan megmutatkozott.

Ami már az eredeti hozzászólás lett volna. Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! (Az elnökhöz.) Majd megnyomja a két percet, akkor jó? Toller képviselõ úr egészen mélyen belement Pécs városának alkalmasságába, amikor az elõbb azt fejtegette, hogy a feltételek adottak, és miért szükséges Pécsnek táblabíróság. Nem tudok elmenni amellett, amit már egyébként az elõbb a vezérszólam során is hangsúlyoztunk, illetve több hozzászólás során, hogy a tábla bevezetésével, mint ahogyan az elõbb is említettem, tulajdonképpen elvi kifogásunk nincs.

A problémánk az, hogy részletekben történik ez meg, ami, már ezerszer elmondtuk, hogy egyrészt oktatási, másrészt egyéb emberi tényezõk, a Legfelsõbb Bíróságról vagy a Fõvárosi Bíróságról kimennek a budapesti táblabíróságra. Az most tíz megyét fog át. Ha 2000 után bevezetjük a további... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) - egy mondat, elnök úr - ha ezt bevezetjük, akkor nem tudjuk ezeket kezelni. Az öt táblabíróság egyszeri egységes bevezetésével akár nem jövõre, hanem 2000-ben vagy 2001-ben úgy gondolom, ezt a problémát megoldottuk, és egyúttal fel is tud készülni a magyar bírói kar (Az elnök a csengõ ismételt megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét) az új feladatok ellátására.

Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap