Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt már nem elsõ ízben hívja fel a Ház figyelmét az ország alapvetõ érdekeinek a kijátszására, nevezetesen a termõföld idegenek részére történõ átjátszására, és arra, hogy milyen kormányzati szándékokat lát megvalósulni a Független Kisgazdapárt abban a kezdeményezésben, hogy a szövetkezetek és más jogi személyek termõföldtulajdonhoz juthassanak, és miként szolgálják ezek az elképzelések a külföldiek termõföldtulajdon-szerzésének lehetõségeit.

A szándék tisztességtelenségére utalnak a miniszterelnök úrnak, továbbá a miniszter uraknak és a kormányzati pártvezetõknek az e tárgykörben tett ellentétes nyilatkozatai, ugyanakkor a Független Kisgazdapárt világosan látja - és többször rá is mutatott arra -, hogy a kormányzati szándék a valóságban a közvélemény félrevezetésén keresztül annak megnyugtatására irányul, és a külföldiek részére történõ átjátszása a termõföldeknek folyamatban van.

A Független Kisgazdapárt félelmeinek az eloszlatása érdekében 1997. május 27-én levelet intézett a miniszterelnök úrhoz, amelyre sajnálatos módon a mai napig nem kaptunk választ, noha az itt leírt aggályaink egyértelmûen bizonyítják azt a tényt, hogy a termõföldek átjátszása a külföldiek részére folyamatban van. De úgy gondolom, attól a kormányzattól, amely nemcsak felelõtlen, hanem dilettáns is, nem is várható más eljárás, hiszen gondoljanak arra, hogy a GATT- exporttámogatással kapcsolatban eszközölt hibás adatok megjelölésére három év nem volt elegendõ a szakértõ kormánynak, hogy kijavítsa az MDF-kormány bûnné növõ tévedéseit; hiszen elég, ha arra utalok, hogy például 740 támogatásra jogosult termék helyett csak 16-ot sorolt fel, 58 milliárd forint támogatás helyett 22,3 milliárd forintot, és ráadásul ezt is az inflálódó forintban adta meg, ahelyett, hogy a felértékelendõ USA-dollárban jelölte volna meg az értékeket.

A szóban forgó kormányzatnak ezek a mezõgazdasági tévedései K.O.- helyzetbe hozhatják a magyar mezõgazdaságot; de itt nem elég arra utalni, hogy Antall József követte el a hibát, mert Horn Gyulának három év állt volna a rendelkezésére ahhoz, hogy ezeket a hibákat korrigálja. Sajnos, nemcsak hogy nem korrigálta ezeket a hibákat, hanem még azt sem vette észre a Horn-kormány, hogy két héten belül elkezdõdik az a hosszas nyári szünet, amely a nyugati adminisztrációt olyan helyzetbe hozza, hogy a következõ év õszénél korábban nem is foglalkozhat a magyar korrekció kérdéseivel. Tehát a Horn-kormány újólag hozzátette a maga bûnös mulasztását a korábbi kormányzat bûnös tévedéséhez, és a kettõ együttesen lehetetleníti el a magyar mezõgazdaságot.

Úgy gondolom, hogy miközben a tehetetlen kormány önmagát ünnepli, majálisokon és juniálisokon áltatja a népet (Derültség.); Kökény miniszter úr, aki jót derül rajta, orvosi gyakorlatát próbálja iskolai szintre felhozni a vérnyomásméréssel (Derültség.); közben kongresszust rendeznek - ahelyett, hogy megtartanák a búcsúestjüket. Erre kérem fel tisztelettel önöket: ne juniálisozzanak, majálisozzanak, távozzanak! (Derültség. - Taps az ellenzéki pártok soraiban. - Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap