Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagymértékben egyet tudok érteni az elõttem felszólaló Boross Péterrel: gondolom, intelme részében Csapody képviselõtársunknak és Isépy Tamás utolsó mondatának szólt. Én nagyon sajnálom, hogy Isépy képviselõtársunk nagyon emelkedett és általam teljes mértékben elfogadott felszólalását azzal az utolsó mondattal zárta, ami enyhén szólva is aktualizálás volt.

Azt hiszem, hogy amikor megemlékezünk, akkor valóban az elõdökrõl kell megemlékeznünk, azokról az elõdökrõl, akiket szintén támadtak azzal, hogy idegen érdekeket szolgálnak ki - Deák Ferencet több képviselõtársa több alkalommal is ugyanezzel a váddal illette. Amikor Isépy Tamás azt mondja, hogy hiszen itt a nemzeti függetlenség hívei is gyülekeztek a liberális zászló alatt, akkor természetesen egyetértek vele, hiszen ez az eszme egyesítette a nemzeti függetlenség iránt elkötelezett embereket is.

Egyet azonban világosan kell látnunk: ennek az Ellenzéki Nyilatkozatnak nem az ellenzékiség volt a tartalma, hanem a szabadelvûség, tehát szabadelvû volt ez az Ellenzéki Nyilatkozat, amely a konzervatívokkal szemben jött létre, az akkori konzervatívokkal - én nem aktualizálok - az akkori korban képviselte azokat a fontos eszméket, amelyekre mi most is mindannyian, úgy gondolom, büszkék vagyunk, hiszen ez a mai magyar társadalom, ez a mai magyar demokrácia ezeken az eszméken alapul liberális meggyõzõdéstõl függetlenül is, és ezért ezt fontos tiszteletben tartanunk.

Örülök annak, hogy Isépy képviselõtársunk nemcsak a kormánynak szóló intelmeket olvasta ki az Ellenzéki Nyilatkozatból - melyek fontos intelmek és én is sokra tartom ezeket -, hanem az ellenzéknek szóló intelmeket is, hiszen az Ellenzéki Nyilatkozat felhívja a figyelmet a konstruktív, a felelõsségteljes ellenzékiségre, mint ahogy a felelõsségteljes kormányzásra is. E kettõ egésze adja a köztársaságot, az államot (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), azt az eszmét, amelyet, én remélem, mindannyian követni tudunk.

Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap