Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Egyetlenegy megjegyzéssel szeretnék reagálni az államtitkár úr által tett megjegyzésre. Ez pedig: a Fidesz maga is elismerte, illetve egyik képviselõje úgy nyilatkozott az alkotmánybírósági döntés után, hogy az obstrukciós lehetõséget biztosít.

Az elõbbi hozzászólásomban elmondtam, hogy ezt a helyzetet nem az alkotmánybírósági döntés idézte elõ, hanem benne van a Házszabályban jelenleg is, és nemcsak az alkotmányos elõzetes normakontroll esetén, hanem általában. Hiszen a normakontrolltól eltekintve a zárószavazás elõtti utolsó pillanatig mindig valaki javasolhat koherenciazavar kiküszöbölésére vonatkozó javaslatot, ami miatt a Háznak abba kell hagyni az errõl szóló szavazást, a bizottságnak össze kell ülnie, meg kell tárgyalnia, ennek következtében, hogy úgy mondjam, obstrukciós lehetõség ebben is van, mint ahogyan minden rendszerben van.

Éppen ezért javasoltam, hogy a Házszabályhoz e tekintetben mindenképpen hozzá kell nyúlni, kell hogy legyen egy olyan pillanat, amikor már nem lehet további, koherenciazavart kiküszöbölõ módosító javaslatokat tenni ehhez az indítványhoz - tehát lezárul, és a szavazás elrendelhetõ. Ez megoldható a Házszabályban egy nagyon egyszerû technikai szabállyal, ezzel fogunk élni egyébként a gyakorlatban a holnapi napon egy egész más ügy kapcsán. Éppen ezért ennek következtében a Házszabály az, ami jelenleg egy ilyen obstrukciós lehetõséget nyitva hagy és lehetõvé tesz, nem az alkotmányos normakontroll esete, ami adott esetben csak arra biztosít lehetõséget, hogy egy kicsit jobban el lehessen húzni, mert az Alkotmánybíróság döntését nem lehet kiszámítani, hogy a soronkívüliség mit jelent, és ilyen értelemben nincsen rajtuk határidõ. Ez az a pont, amirõl itt többen beszéltek, hogy ehhez valószínûleg hozzá kell egyébként nyúlni garanciális okokból. De azt szeretném megismételni, hogy a Házszabály az, amely jelenleg ezt az obstrukciós lehetõséget tartalmazza, függetlenül az elõzetes normakontrolltól. Ezzel kellett volna igazán foglalkoznia ennek a törvényjavaslatnak, illetve házszabály-módosítással kellett volna megoldani. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap