Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy Bauer képviselõ úr nagyon világosan, tiszta logikával magyarázta el a kormánypártok álláspontját.

Egyetlenegy kérdéshez szeretnék hozzászólni, amit Szájer képviselõ úr is érintett, mely szerint a Fidesz továbbra is egyetért az igazságszolgáltatási tanáccsal, illetve a négyszintû bíráskodással, csak még nincsenek meg a feltételek. (Dr. Szájer József: Rossz a törvény, amit beterjesztettek.)

Az alkotmánymódosítás vitájában többször elhangzott az, hogy amennyiben júniusban megszavazta volna a parlament az alkotmánykoncepciót, akkor nagy valószínûséggel ebben az idõszakban lehetne már olyan alkotmányszöveg, amirõl népszavazást lehetne kiírni.

Felhívnám a figyelmet, hogy ebben az alkotmánykoncepcióban az szerepelt, hogy a parlament felhatalmazza önmagát, hogy kétharmados törvénnyel határozza meg a bírósági szinteket. Tehát, ha ezt elfogadta volna a parlament, akkor meglenne a lehetõsége annak, hogy ezt az igazságszolgáltatási reformot beterjessze a kormány. Éppen ezért mi azt a kompromisszumos javaslatot tettük, hogy az igazságszolgáltatási tanácsot kivettük az alkotmánymódosításból, hogy a koncepciónak teljesen megfelelõ szöveget teszünk be az alkotmánymódosítási javaslatba. Hogy az ellenzéki pártokban nem volt meg az elemi konstruktivitás, kompromisszumkészség, ez mutatta igazán, hogy ezt a kompromisszumos javaslatunkat is elutasították. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap