Kaszás Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

KASZÁS TIBOR, a honvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A honvédelmi bizottság megtárgyalta a T/4465. számon benyújtott, a Magyar Köztársaság kormánya és az Egyesült Államok kormánya közötti, az Egyesült Államok fegyveres erõinek a Magyar Köztársaság területén történõ tevékenységérõl szóló megállapodás, valamint az annak mellékletét képezõ végrehajtási megállapodások törvény által történõ megerõsítésérõl és kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatot.

Tisztelt Ház! A benyújtott törvényjavaslat átfogóan és egységes módon szabályozza az Egyesült Államok fegyveres erõi Magyarországon történõ tartózkodásának és tevékenységének összes, mindkét felet érintõ és mindkét félre tartozó kérdésköreit, melyek eddig különféle alacsonyabb szintû jogszabályokban voltak meghatározva. A megállapodás elfogadásával a Magyar Köztársaság lesz az elsõ olyan PfP-tagország, amely rendelkezni fog egy átfogó és általános jellegû állomásoztatási megállapodással az Egyesült Államokkal. Noha a megállapodás érvényessége nincs határidõhöz kötve, az IFOR-, illetve az SFOR- tevékenység befejezését követõen továbbra sem lesz mellõzhetõ adott konkrét helyzetben az amerikai fegyveres erõk jelenlétét lehetõvé tevõ országgyûlési határozat.

Úgy gondolom, hogy a madridi NATO-csúcs elõtt egy hónappal aligha szükséges a megállapodás jelentõségét ezzel összefüggésben külön is méltatnom - azt hiszem, ez mindannyiunk számára egyértelmû. Ezért a törvényjavaslat megfelelõ vita és véleménycsere utáni, de mielõbbi elfogadása nemcsak a kormány, hanem a Magyar Köztársaság érdekeit is szolgálja.

A honvédelmi bizottság beható vita után, 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett támogatja, és általános vitára alkalmasnak ítéli a beterjesztett törvényjavaslatot, melyet ezúton képviselõtársaim konstruktív figyelmébe és az Országgyûlésnek elfogadásra ajánlok.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap