Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi

llamtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Õszintén szólva nem egészen érthetõ számomra, hogy a kiállítás megnyitója után - amely 1996. október 23-án történt - miért hét és fél hónappal kezdenek sorjázni azok a kifogások, amelyek a kiállítást érintik. Végül is ezeket már korábban is meg lehetett volna nézni, és meg lehetett volna tenni; mindenesetre tény az, hogy ez már a harmadik kisgazdapárti felszólalás a parlamentben e tárgyban; Jeszenszky képviselõ úr is napirend elõtt szólt ebben a tárgyban, illetõleg a napilapok is éppen az utóbbi idõben kezdték szemlézni ezt a kiállítást.

Elmondtam már korábban, és elmondom ismét: nyilvánvaló, hogy ez a kiállítás, amely a közeli múltról szól, amellyel kapcsolatban meglehetõsen ellentétes nézetek élnek, nyilvánvalóan komoly vitákat fog kavarni. Tudtuk ezt elõre, felkértünk egy neves muzeológusokból és történészekbõl álló bizottságot arra, hogy segédkezzék a kiállítás elõkészítésében. Ez a bizottság, amely a millecentenáriumi operatív bizottság keretén belül mûködött, arra tett javaslatot, hogy ez a kiállítás úgynevezett idõszaki tárlatnak készüljön, amelyen tehát késõbb módosítani lehet.

A mûvelõdési tárca - a képviselõ úr véleményében ellentétben - nem teheti meg azt, hogy egy kiállítás szakmai anyagába beavatkozzék; nem teheti meg azt, hogy hatalmi szóval elrendelje, mit állítsanak ki, és mit ne állítsanak ki; ugyanakkor a szakmát mozgósíthatja ebben az ügyben - meg is tettük. A Pulszky Társaság-Magyar Múzeumi Egyesületet felkértük, hogy rendezzen errõl egy szakmai konferenciát: ez a konferencia május végén le is zajlott, és a Nemzeti Múzeum vezetése ígéretet tett arra, hogy ennek a tapasztalatai alapján a kiállítást át fogják rendezni. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap