Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Ház! A NATO és az EU kapui elõtt állva a magyarság - éppúgy, mint ezer éve - ismét egy új történelmi sorsforduló korát éli. Az euro-atlanti egységesülés azonban nemcsak a törzsország lakosságát, hanem az egyetemes magyarság egészét érinti. Nem mindegy az, hogy magyar és magyar egymással más és más rendszerekben szembekerül-e, vagy közös törekvéseket tud követni.

A magyarság alapvetõ érdeke, hogy a Kárpát-medence egésze, ahol õshonosak vagyunk, minél elõbb az európai kerítésen belülre kerüljön. Érdekünk, hogy Magyarországgal együtt minél több szomszédos ország hasonló erõfeszítéseket tegyen. A térség szomszédos országaiban széttagolt magyarságra fontos szerep hárul az eredményes integráció megvalósításakor.

Ezért az MDF szükségét érzi annak, hogy ismét összehívásra kerüljön egy újabb magyar-magyar csúcs, amelyen az anyaországi és a szomszéd országokbeli magyar pártok lerögzítenék európai, sõt euro-atlanti céljaikat, és megvizsgálnák a cél elérésének lehetõ módozatait. Fontos lenne, hogy véleményt cseréljünk az integrációt érintõ alapvetõ kérdésekrõl, hiszen tudatosítanunk kell, hogy a különbözõ országokban a magyarság helyzete csak kisebbségi voltában azonos, ugyanakkor államról államra különbözik.

Ha elfogadjuk a magyar nemzet, a magyar kultúra alapvetõ egységét, és ennek szellemében kívánunk tevékenykedni, akkor erõteljesen merül fel a kérdés: a politikai határoktól szabdalt térségünk, a benne jelentkezõ változatos viszonyok mellett hogyan kezelhetõ úgy, hogy a magyarok semelyik lakóhelye se kerüljön hátrányos helyzetbe, és a magyar nemzet minden tagjának lehetõségeit egymáshoz közelíteni kívánó politikának milyen eszközei lehetnek? Amilyen természetes, hogy országunk szinte azonnal azután, hogy Ausztria aláírta a schengeni egyezményt, felvette a kapcsolatot a schengeni titkársággal, hogy közösen elfogadható megoldást találjon a magyar-osztrák határ mint úgynevezett külsõ határ kérdéseire, épp olyan természetes és fontos lenne, hogy megtárgyaljuk az összmagyarság érintett csoportjainak bevonásával azokat a szükséges elõkészületi lépéseket, amelyek megválaszolják az európai integráció útján történõ, elõreláthatólag különbözõ ütemû elõrehaladás által felmerülõ kérdéseket.

Ezen ügy felvetése nemcsak szükséges, de lehetséges is. Például szolgálnak erre az északi útlevélunió országai. Az elõttünk felmerülõ kérdésekkel azonban nekünk kell megbirkóznunk, különben ellenünkre fognak megszületni a válaszok. Felelõs kormány nem térhet ki a hosszabb távú megoldások kidolgozása elõl, és ezt csak minden magyar képviseletének bevonásával lehet eredményesen lefolytatni.

Javaslom tehát, hogy a magyar-magyar csúcstalálkozó két részbõl álljon. Legyen egy szûk körû megbeszélés, amely magyar-magyar véleménycsere. Ezt kövesse azonban egy tágabb megbeszélés, amelyen a magyar pártok mellett vegyenek részt a szomszédos országok, valamint a NATO- és EU-tagországok budapesti nagykövetei. Ez egyúttal elkerülhetõvé teszi az elsõ magyar csúcs után világszerte felhangosított félreértelmezésekhez hasonló, újabb értékelések kialakulását is.

Javaslatom egyben igen fontos részét képezheti az úgynevezett nemzeti minimum megalkotásának, melyet Lezsák Sándor, az MDF elnöke, a március 25-i levelében indítványozott Kovács László külügyminiszter úrnak. A nemzeti minimum egy olyan közös állásfoglalás lenne, amelyben a parlamenti pártok meghatározzák vállalt nemzeti jelentõségû alapelveiket. Ennek legfontosabb része: alapkérdésekben külpolitikai egyetértés kialakítása, hogy belpolitikai ellentéteink ne tehessék tönkre a nemzet érdekeit.

Tekintetbe véve, hogy ez év szeptemberében elõreláthatólag a tisztelt Ház elé kerül a kormány integrációs stratégiája, ennek elõkészítõ munkálatait nyilvánossá, minden magyar számára hozzáférhetõvé kell tenni. Ebbõl nem zárhatók ki a nálunk választójoggal nem rendelkezõ nemzettársak sem.

Megállapítható, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány minden magyarellenes provokációt eltûrõ magatartása - mellyel, gondolom, a NATO elõszobájának csendjét akarja fenntartani - csak bátorítja a romboló erõket. Éppen ezért az MDF nevében tiltakozom az ellen, hogy a kormány most a nemzetközi politikában is, akár pillanatnyilag elérhetõ országgyûlési többségi szavazattal eleve hátrányos helyzetet teremtsen utódainak és utódainknak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap