Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magunk is egyetértünk azzal, hogy a nemzeti minimum fenntartására szükség van, szükség lenne. Ez a nemzeti minimum valóban csak a közös egyetértés alapján jöhet létre. Azt nem tekinthetjük nemzeti minimumnak, hogy az MDF vagy bármely ellenzéki párt megfogalmaz bizonyos követeléseket, és úgy tekinti, hogy ha nem csatlakozik ehhez a kormány, akkor a nemzeti minimumot megsérti és fölrúgja.

Úgy gondolom, hogy amit a kormány képvisel felelõsséggel, az igenis a nemzeti minimum, amivel egyet tud érteni a határon túli magyar szervezetek felelõs vezetõinek többsége; többségükkel rendszeres a kapcsolat. Itt egy ünnepélyes találkozót sürget a képviselõ úr. Mi úgy gondoljuk, itt elsõsorban azokra a munkatalálkozókra van szükség, amelyek rendszeresen folynak az RMDSZ vezetõivel, a KMKSZ vezetõivel, a szlovákiai magyarság három pártjának vezetõivel, hiszen a cél most nem az, hogy egy újabb ünnepélyes nyilatkozatot tegyünk - ez egyébként azt is jelentené, hogy az elmúlt nyilatkozatot érvénytelenítjük, jóllehet mindannyian egyetértettünk abban, hogy annak fontos elveit fönntartjuk -, hanem a cél valójában az, hogy az egyes kérdésekre keressünk választ. A kérdések egyébként olyan természetûek, hogy nem feltétlenül ugyanazok a válaszok tartoznak az Ukrajnában élõ magyarságra, mint a Szlovákiában vagy Szlovéniában élõkre. (Dr. Kelemen András: Ezt mondtam!) Ezért tehát a kétoldalú megbeszéleseknek van nagyobb jelentõsége ezen a téren.

Mindezzel nem akarjuk elhárítani azt, hogy valamikor, elõkészítetten, minden fél egyetértésével egy ilyen találkozó létrejöjjön. Most azonban úgy érezzük, hogy ennek az idõpontja elsietett és elõkészítetlen lenne. A cél természetesen az, hogy együtt tudjunk felelõsen mûködni az ország érdekeiért, de nemcsak az országra gondolok, hanem a térség biztonságáért és stabilitásáért.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap