Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Az, hogy jó vagy rossz ez a rendszer, nem a következõ választásokat befolyásolja. Ugyanis ez legkorábban 27 év múlva fog kiderülni... (Közbeszólás a bal oldalon. - Dr. Pusztai Erzsébet: Tévedés!) - jó, mások szerint 27, majd ezt külön megbeszéljük, de mindenképpen egy választási ciklusnál késõbb. Tehát itt erre hivatkozva... - meg arra hivatkozni, hogy a gazdaság hogy fog alakulni elõreláthatóan 50 évig, a vita síkját olyan magasságokba emeli, ahol már nem tudom követni Gaál képviselõ urat, mert ez megfelel annak, mintha az angyalok nemérõl vitatkoznánk. Ugyanis aki látta az angyalokat, az már nem tudja elmondani, hogy milyenek; aki majd 27 év múlva tapasztalja, ma nem tud véleményt nyilvánítani. Mi nem hiszünk abban, sõt abszolút irracionálisnak tartjuk, hogy 50 évre elõrebecsülhetõ a gazdasági helyzet alakulása, és ezért vannak fenntartásaink. Tehát az, hogy rossz-e, avagy jó, ezt becsületszóra hiheti csupán el az ember.

(10.20)

A másik, hogy a mostani rendszer nem garantálja a nyugdíjakat. Kérem szépen, amennyiben az állam nem létezik, valóban nem garantálja, de a mostani rendszerben az állam teljes vagyonával, minden állampolgár mindenkori jövedelmével felel a kifizetésekért. Ezt az egyetemleges felelõsséget bontaná szét és osztaná le kisebb kockázatközösségekre, amit mi mindenképpen kockázatosnak tartunk, hiszen minél kisebb egy kockázatközösség, annál nagyobb az esélye arra, hogy csõdbe megy.

A következõ, amit hallottunk - és ez rendkívül érdekes -, hogy a várományfedezeti rendszerrõl, ami megmondaná, hogy mennyi lesz a nyugdíja, nem esik szó (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), márpedig ez lenne az egyetlen módszer arra, amivel érdekeltté lehetne tenni a befizetõket. Az is tõkefedezet, csak más a számítási módja. Így mûködik Európa. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap