Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Azért vagyok nehéz helyzetben, mert szeretném, ha egy kicsit politikamentesen folynának ezek a viták, a tényekre támaszkodva. Már a múlt héten Selmeczi Gabriella képviselõtársam megemlítette a nyugdíjasok helyzetét, hogy ez az új tervezet rontja a nyugdíjasok helyzetét. Most is, a mai napon is elõfordult ez a gondolat.

Csak néhány dolgot hadd mondjak:

1. Az özvegyi nyugdíjaknál 430 ezer özvegy helyzete javul havi átlagban 2800 forinttól 5000 forintig.

2. Megszûnik az együttfolyósítási határ, ami szintén javítja a helyzetüket.

3. Nagy vita van a nyugdíjemelés technikájáról is. Meg kell említeni, hogy három év alatt térünk át az úgynevezett svájci indexálásra, amelyrõl lehet vitatkozni, hogy miért jó, miért rossz, egy dologról viszont nem lehet vitatkozni: abból a szempontból, hogy a svájci indexálás hosszú távon megvédi a gazdasági folyamatok hullámzásától a nyugdíjasokat.

Mi, akik szakmailag is próbálunk közelíteni a folyamatokhoz, egyetértünk azzal, hogy az egyedül élõ nyugdíjasok helyzete igen nehéz, saját vizsgálataim is alátámasztották, hogy a nyugdíjuk nagy része fix költség, alig van diszponálható jövedelmük, de ez a tervezet azért a diszponálható jövedelem tekintetében is valamilyen formában elõrelépést jelent. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap