Egerszegi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EGERSZEGI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Az elõzõ felszólalásban és a korábbi felszólalásokban is az a jogos igény hangzott el, hogy a járulékokat csökkenteni kell, tehát járulékreformra van szükség. Ismétlem: én ezt valóban egy jogos igénynek tartom, mert hiszen a Magyarországon fizetendõ járulékok nemzetközi összehasonlításban is igen magasak.

Csak arra szeretnék rámutatni, hogy a reform véleményem szerint éppen a járulék késõbbi csökkentését segítheti elõ. Ugyanis a mostani rendszerben az történik, hogy a befolyó járulékokat még abban az évben kiosztják a nyugdíjasok között. A rendszernek az az eleme, hogy bevezeti a tõkefedezeti részt, éppen elszakítja a nyugdíjakat az adott évben befizetett járulékoktól. Hiszen nemcsak a járulékokra, hanem a tõke hozamára is épül a kialakuló nyugdíjszínvonal.

A járulék csökkenése két tényezõtõl függ alapvetõen: egyrészt a járulékfizetési fegyelem javításától, másrészt pedig a járulékalap szélesítésétõl - ez teljes mértékben közhely. A reform indoklásában és reményeink szerint mind a két tényezõ elõsegíthetõ, és jobb feltételek közé kerül, mint amiben most van. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap