Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Azt gondolom, nem szabad elmenni a különféle aggályok mellett. Nem véletlenül vetették fel a nyugdíjasszervezetek, hogy ez a nyugdíjreform róluk is szól. Nagyon sokan mondták itt el, hogy: á, kérem, ez már a mostani nyugdíjasokat nem érinti, csak az új generációkat.

Gondolják végig, tisztelt képviselõtársaim: akkor, amikor itt három év óta minden költségvetési évben kemény vitákon keresztül alakult ki a társadalombiztosítás költségvetése; akkor amikor most a jövõ évi nyugdíjemelés kérdésérõl még mindig nem tudjuk, mi lesz a döntés - de egyet már tudunk: az özvegyi nyugdíjakra fordítható összeget nem máshonnan veszi a kormány, nem is tudja máshonnan venni, hanem az összes nyugdíjra fordítható összegbõl fogja kifizetni -, ez azt jelenti, hogy az özvegyi nyugdíjasok számára - nagyon helyesen -

emelkedik a nyugdíjmérték, ugyanakkor az összes többi nyugdíjas számára kevésbé emelkedik a nyugdíj, mint amit ígértek.

Ez már az elsõ mintaév, tisztelt képviselõtársaim, és gondolják végig, ha itt hosszú évekre, évrõl évre a nyugdíjbiztosítás költségvetésében törvényszerûen egy hiány áll elõ, akkor minden évben, minden költségvetési vita idején fel fog vetõdni a mindenkori kormány és mindenkori döntéshozók számára, hogy ezt a hiányt az adott gazdasági évben hogyan, mikor, mennyire tudják fedezni. Nemcsak én mondom, társadalombiztosítási szakértõk is elmondják, és önök is tudják, hogy így van: ez a hiány olyan kényszermechanizmust mûködtet (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), amelyik minden évben vitássá teszi az akkori nyugdíjemelés mértékét, merthogy az ország számára a nyugdíj-biztosítási költségvetésen kívül az államháztartási egyensúly is létezik. (Az elnök ismét jelzi az idõ leteltét.) Gondolják végig, és mérlegeljék, tisztelt képviselõtársaim, ez nagyon súlyos dolog! (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap