Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Talán még éppen két percünk van; szeretnék néhány dologra reagálni. Szeretnék megerõsíteni minden felszólalót abban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt - de gondolom, az egységes ellenzék is - támogatja a vegyes rendszert a nyugdíj-finanszírozásban, annál is inkább, mert õ hozta létre az elmúlt ciklusban a nem kötelezõ jellegû, hanem szabad, valóban szabad szerzõdéskötésen alapuló egyéni nyugdíjbiztosító pénztárak mûködését.

Nagyon furcsa ellentmondásokat vélek felfedezni kormánypárti képviselõtársaim részérõl. No nem a szabaddemokraták képviselõi részérõl, mert õk abszolút egységesek abban, hogy a tõkefedezeti rendszer valami világra szóló csoda, amely meg fogja oldani a nyugdíjrendszer finanszírozhatóságát és minden más egyéb kérdést. Borzasztóan örülnék neki - egyetértve azzal, hogy talán nem a nyugdíjtörvényben kellene családpolitikára, népesedéspolitikára, szociálpolitikára, foglalkoztatáspolitikára válaszokat adni -, ha ennek a kormánynak most már lenne egyáltalán családpolitikai, népesedéspolitikai, szociálpolitikai vagy akár foglalkoztatáspolitikai elképzelése, netán programja, vagy ilyenrõl képviselõként vitatkozhattunk volna érdemben ebben a Házban. Mivel nincs, ezért kénytelenek vagyunk egy hosszú távra szóló, több generációt átívelõ nyugdíjrendszer kérdésérõl vitatkozni ezekrõl a számunkra alapvetõ kérdésekrõl.

Ami pedig a jelenlegi nyugdíjasok csökkenõ vagy értékálló nyugdíjbiztosítását illeti: nagyon örülnék neki, ha nem mondanának egymásnak ellent képviselõtársaim a kormánypárti oldalon. Én még tegnap is megkaptam azt a nyugdíjas szervezetek és Bleyer Jenõ képviselõtársunk által aláírt tiltakozó felhívást, mely szerint a jövõre vonatkozó svájci indexálási rendszert nem fogadják el. Talán nem minket, hanem õket kellene meggyõzni, valamint a 3 millió nyugdíjast önöknek arról, hogy ez jó módszer.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap