Göndör István Tartalom Elõzõ Következõ

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Kedves Szilágyiné Császár Terézia! A tõkefedezeti rendszer - ahogy Soós Károly Attila képviselõ úr elmondta - nem csodaszer. De egy lehetõség! S ebben a Házban e törvénycsomag kapcsán most arról vitatkozunk, hogy van-e lehetõség többek között arra, hogy az egyén megossza a kockázatát; megossza azzal, hogy kétpillérû vagy hárompillérû rendszerben vesz részt.

A másik: esély arra, hogy a gazdasági növekedés fenntartható és finanszírozható legyen. S erre hadd mondjak egy nagyon érdekes példát, amit a vitából emeltem ki. Ön mondta, a nyugdíjasok követelik, hogy tartósan a reálbérek változásával arányos legyen a nyugdíj. Mi ez, ha nem egyfajta optimizmus? Ez azt jelenti, hogy mindenki arra számít, hogy a reálkeresetek növekedni fognak a gazdasági növekedéssel összhangban. Ha pedig ez igaz, akkor Pusztai Erzsébetnek is hadd mondjam, aki mindig azt mondja, hogy sokkal pesszimistább változat kellene.

Kedves Képviselõtársaim! Ha a pesszimista változat felé akarunk elmozdulni, akkor az inflációt kellene figyelembe vennünk, vagy azt a bizonyos svájci indexálást, amiben a reálkeresetek és az infláció valamilyen átlagát - vagy súlyozott, vagy egyszerû számtani átlagát - lehetne figyelembe venni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap