Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Én is csak azt tudom megerõsíteni, amit a rendõrség állít, hogy valóban nem tapasztalható - hozzá kell tennem, hogy hála istennek - vallásellenes motívum ezen bûncselekmények mögött. Nagyon sajnálatos, hogy elég nagy számban követnek el ilyen bûncselekményeket. De hangsúlyozni szeretném, hogy egyes kivételektõl eltekintve, amelyek nem biztos, hogy pont azok a kivételek, amelyeket ön mondott, hisz pont itt a máriaremetei katolikus plébánia, illetve stációk rongálását tekintve teljesen egyértelmûen bebizonyosodott, hogy részeg fiatalok randalíroztak; hogy aztán a részeg randalírozás közben éppen egyházi szobrokat döntögettek, az már az erkölcsiségükre mutat, de nem arra, hogy azért döntögették, mert egyházi szobrokról van szó.

Ha az elmúlt hat-hét évet nézem, képviselõ úr, akkor azt kell megállapítanom, hogy az egyes években, bár voltak eltérések és ingadozások, egyik évben több, másik évben kevesebb volt a bûncselekmények száma, a bûnelkövetõk száma, de negatív tendenciát nem lehet felfedezni az ilyen jellegû bûncselekményeknél. Mondhatok önöknek számot, de például ismeretlen tettes '90-ben 211 volt, aztán ez lecsökkent '92-ben 181-re, aztán felment '94-ben 203-ra, aztán lement 156-ra; a felderítési aránynál pedig azt mondom, hogy valóban több éven keresztül eléggé alacsony volt a felderítési mutató, de például itt sem lehet egy negatív tendenciát felfedezni, hisz 1995-ben kiugróan jó volt a felderítési mutató, 74,4 százalék volt az elõtte lévõ évek 26-27 százalékos felderítési mutatójával szemben.

Tehát azt szeretném hangsúlyozni, hogy nem mutatható ki és nincs is kifejezetten vallásellenes motívuma ezeknek a bûncselekményeknek - vandalizmus, az van. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap