Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! 1996. szeptember 1-jével lépett életbe a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati jogviszonyáról szóló törvény, amelynek végrehajtási része, a XVII. fejezete felhatalmazza a kormányt, illetve a minisztert, hogy a törvény hatálybalépését követõ hat hónapon belül a törvény alapján rendeletben részletesen szabályozzon egy sor olyan kérdést, amely meghatározó a fegyveres erõk életében. Így van ez a honvédség, a rendõrség, a határõrség, illetve a különbözõ fegyveres szervek területén.

Ezen szabályozások alapvetõen a belsõ szolgálati renddel, valamint az egyes tevékenységekkel kapcsolatos legalapvetõbb dolgokat határozzák meg. Ilyenek a szolgálati viszony létesítésének, megszûnésének körülményei, a járandóságok, a fizikai alkalmassági követelmények, a beosztásba helyezések, a soron kívüli elõléptetések, a többletmunka és túlmunka elismerése, a különbözõ csapatszorzók alkalmazása, amelyek mind összefüggésben állnak azokkal az alapvetõ kérdésekkel, amelyek ma érintik a honvédség teljes állományát, hiszen az egész szervezet mozgásban van. E tekintetben jelentõsen hátráltatja a végrehajtás minõségét, hogy számos kérdés - amelyet a felhatalmazás alapján miniszteri rendeletben kellene rendezni - a Honvédelmi Minisztérium részérõl a mai napig nincs rendezve. Az az érdekes az egészben, tisztelt államtitkár úr, hogy van kormányrendelet és más tárcáknak is vannak rendeletei, így többek között a BM-nek, az Igazságügyi Minisztériumnak és másoknak.

A kérdésem tehát az, tisztelt államtitkár úr, hogy a honvédelmi tárca mikorra kívánja ezeket pótolni, tekintettel arra, hogy önök felé már többször jelezték ezek hiányát és a hiányok okozta súlyos következményeket.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap