Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mint ahogy említettem, és a legvégsõ kérdésére válaszolva: természetesen van; a természeti katasztrófákra van egy olyan 500 millió forintos keret, amelyben nem kormányzati támogatást pályázatok alapján lehetséges adni, tehát ez a lehetõség fennáll.

Amennyiben a lakosság elemi lakhatási feltételei is veszélybe kerültek, akkor pedig van egy külön olyan állami hozzájárulási lehetõség, amely pályázatokat a Belügyminisztérium önkormányzati gazdasági fõosztályához lehet eljuttatni - de ez kizárólag a lakhatási feltételekkel vagy azokkal is összefüggõ termõföld-károsodás.

Az azonban nem lenne fair, ha nem mondanánk el ismételten azt - és ezt ön jól tudja, Szilágyiné Császár Terézia képviselõ asszony is említette -, hogy a helyi vízkárelhárítás katasztrofálisan mûködik, a társulati tagok hat éve nem fizetnek a társulatoknak érdekeltségi hozzájárulást. Az új tulajdonosok a belvízvédelmi mûveket nem tekintették megvédendõ értéknek, a szivattyútelep, a belvízcsatornák nem mûködnek; ezt bizony a társulatoknak kellett volna megszervezni, borzasztó fontos lett volna, és még változatlanul fennáll - mert jön egy hasonló eset, és ezt nyugodtan lehetne kezelni ezekkel a lehetõségekkel.

Ez a bizonyos 100 milliméteres csapadék is elvezethetõ lett volna, amit ön említett. Nagyon kérem, hogy hasson oda, segítsen - és ez minden képviselõ asszonynak és úrnak szól -, segítsék a helyi vízitársulatoknak a szervezését, ilyen katasztrófáknak az elhárítása érdekében. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap