Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Bizonyára ön elõtt is ismeretes, hogy körülbelül fél évvel ezelõtt a mûvelõdésügyi miniszter a pályázati pénzek kezelése kapcsán a minisztériumi titkárság fõosztályvezetõjén keresztül olyan értelemben került szóba, hogy 300 millió forint pályázati összeg eltûnt, amely miatt büntetõeljárás is indult; egyeseket letartóztattak, mások még nem találtak idõt maguknak arra, hogy megjelenjenek a büntetõbíróság elõtt. Ezért pillanatnyilag itt tart ez az ügy.

Ugyanakkor a közelmúltban a felsõoktatási tankönyv- és szakkönyv- támogatási pályázaton került sor a pályázatok elbírálására. A résztvevõ kutatók, egyetemi, fõiskolai oktatók legnagyobb megdöbbenésére - noha még a 300 milliós botrány el sem ült - itt is egy újabb botrány kezd kibontakozni, amelynek a lényege úgy foglalható össze, hogy a minisztérium vezetésének közvetlen beosztottai - így államtitkár úr, az ön helyettese is - több mint 4 millió forint pályázatot nyert el, és a szabaddemokraták vezetõi közül többen igen jelentõs összegeket nyertek el.

Kérdezem ezek után, hogy nem tartja-e ezeket a pályázatokat összeférhetetlennek.

A másik kérdésem az, hogy összeegyeztethetõk-e ezek a pályázatok és azok elbírálása a minisztérium vezetésének eszmeiségével, erkölcsiségével.

Várom megtisztelõ válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap