Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Nekem speciel nincs helyettesem, de ez nyilván nem a dolog érdemét érinti.

Ami a felsõoktatási tankönyvpályázatot illeti, a pályázatot kiírták, elbírálták; a pályázaton minisztériumi tisztségviselõ nem indult és nem nyert. A felsõoktatási tankönyvpályázatból kétségkívül támogattuk 3,5 millió forint összeggel a Pedagógiai Lexikon készítését, amely Pedagógiai Lexikonnak két társfõszerkesztõje dr. Báthory Zoltán helyettes államtitkár, illetõleg Falus Iván, akik mindketten a pedagógia kiváló tudósai. Õk szerkesztõk, és ezért a munkájáért Báthory Zoltán semmiféle tiszteletdíjban nem részesül, ami az elszámolásból tökéletesen világosan látható.

A Pedagógiai Lexikon kiadását nem a minisztérium, hanem a Magyar Tudományos Akadémia pedagógiai ügyekkel foglalkozó bizottsága tartotta szükségesnek, ugyanakkor a Magyar Tudományos Akadémia nem tudta támogatni ezt a kétségkívül nagyszabású és nagy költségkihatású vállalkozást. Ezért már két évvel ezelõtt is és azóta több ízben különbözõ formában a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium - amely egyetértett azzal, hogy ezt a Pedagógiai Lexikont ki kell adni - támogatta. Még egyszer mondom, itt egy tankönyvként is használható lexikon kiadásának, munkálatainak támogatásáról van szó, amelyben elismert pedagógiatudósként a közoktatást felügyelõ helyettes államtitkár is részt vesz szerkesztõként, de ezért a munkáért semmiféle díjazást nem kap.

Úgy gondolom, tisztelt képviselõ úr, hogy ez az információja legalább olyan blöff volt, mint a minap Homoki képviselõ úr információja arról, hogy nyolc évvel ezelõtt a mai miniszterelnök mit mondott egy akkori központi bizottsági ülésen. Ez szintén minden alapot nélkülözött, mert a jegyzõkönyvekbõl semmiféle bizonyítékot nem volt képes elõkaparni Homoki képviselõ úr egyheti munkával sem.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap