Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Államtitkár Úr! Megdöbbentõ adatokat olvashattunk a sajtóban a Minoritas Alapítvány felmérésérõl, amely szerint igen alacsony szintû és zavaros végzõs középiskolásaink nemzettudata. A felmérés 2600 érettségi elõtt álló, illetve a szakmunkásképzõt éppen befejezõ fiatalra terjedt ki. (Folyamatos zaj az SZDSZ padsoraiban. - Közbeszólások dr. Torgyán Józsefhez címezve.)

Úgy gondolom, a megkérdezettek nagy száma miatt az adatok reprezentálják az egész magyar fiatalságot. Hogy csak néhány adatot említsek: a végzõs középiskolásoknak csupán egyharmada tudta helyesen megbecsülni a külföldön élõ magyarság létszámát. Az érettségizõ gimnazisták 20 százaléka úgy tudta, hogy a határokon kívül 1-2 millió magyar él. A végzõs fiatalok jelentõs része nem tudta, kik tartoznak a magyar nemzethez. Sokuk szerint mindazok, akik az országhatárokon belül élnek, de teljes a zavar annak megítélésében, hogy a határon túli magyarság része-e a nemzetnek. Úgy látszik, a tudatukban már benne van a "politikai nemzet" fogalmának téves eszméje.

Ezek után azon már nem is csodálkozhatunk, hogy a kistérségek elhelyezése megoldhatatlan feladat elé állította az érettségizõket. Például csak 23 százalékuk tudta, hogy mely országban kellene keresni a Vajdaságot. A Csallóközrõl pedig mindössze 21 százalékuk tudta, hogy Szlovákiában található. A felmérés egyetlen pozitív eredményt is hozott. Arra a kérdésre, hogy ki a magyar, a fiatalok 80 százaléka húzta alá azt a választ, hogy az magyar, aki annak vallja magát.

Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, milyen kultúrpolitikai intézkedéseket tesznek fiataljaink nemzettudatának erõsítésére. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap