Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! Elõször is egy félreértést szeretnék eloszlatni: nem a gimnáziumokkal kapcsolatban mondtam a költségtérítéses kategóriát, hanem ezt önök vezették be a felsõoktatásban az egyetemi jelentkezéseknél. Ez az egyik.

A másik pedig az, hogy egy szegény önkormányzati iskolában egy szorgalmas, tehetséges fiatal, aki otthon csak könyvbõl tanulhat, sosem lesz képes behozni azt a lemaradást azzal szemben, aki egy gazdag családban egészséges életmódot él, akinek az iskolája is, az otthona is fel van szerelve számítógéppel, és ha szerényebbek is a képességei, de mivel az adottságai jobbak, sokkal nagyobb eséllyel indulhat bármilyen felsõoktatási intézményben is. Én még emlékszem arra, hogy a Rákosi-rendszerben rá volt írva a füzetekre: a tudás fegyver az imperialisták elleni harcban. Most úgy néz ki, hogy ezt a tudást - nem is a fegyvert, már a tudást! - nem lehet megszerezni, éppen az esélyegyenlõtlenség miatt.

Azt kérdeztem volna és arra vártam volna választ államtitkár úrtól, hogy nem a szegény önkormányzati iskolákra kell hárítani a tehetséggondozás feladatait, hanem ezt valamilyen magasabb eszközökbõl - állami pénzbõl és kormányzati célból - kellene megoldani, hogy az igazi fiatal magyar tehetségek ne vesszenek el, érvényesülni tudjanak; és ne csak az, aki bejut a Friderikusz-show-ba, mert olyan magas az IQ- ja, hanem azok is, akik nem jutnak be, hanem esetleg vidéken, eldugott településeken élnek. Ez lenne fontos a nemzet igazi jövõje szempontjából!

Mivel erre semmi garanciát nem látok, nem tudom elfogadni az államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap