Házas József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÁZAS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! A kormány 4/1997. (I. 22.) számú rendelete szabályozza az üzletek mûködését és a belkereskedelmi tevékenységet, meghatározza a körülményeket, amelyek szükségesek a kereskedelem hazai folytatásához. A rendelet 2. § (2) bekezdésének c) pontja rendelkezik a közterületi értékesítés feltételeirõl. Ebben az szerepel, hogy "a szükséges hatósági engedélyek és a közterület tulajdonosának, kezelõjének hozzájárulása alapján a 3. számú mellékletben szereplõ termékek árusíthatók az említett helyeken". A mellékletben nem szerepel a fõtt kukorica, amelyet eddig mozgóárusok értékesítettek közterületeken, különösen idegenforgalmi szezonban a Balaton-parton.

Ez a tevékenység sok családnak adott megélhetést, különösen azoknak, akik kiszorultak a munkahelyeikrõl és nem segélyekbõl kívánják fenntartani magukat. Többen már a szezon elõtt szerzõdést kötöttek az alapanyag megvásárlására és beruházásba is kezdtek, hogy higiénikus körülmények között tudják megfõzni a kukoricát. Az árusítás különösen az egyre örvendetesebben bõvülõ balatoni szabadstrandokról fog hiányozni, ahol nemcsak érdekes színfolt volt eddig a fõtt kukorica, hanem az egyéb árusítóhelyekrõl is, ahol a kevesebb gondot okozó és jobban jövedelmezõ italokat és egyéb árukat szívesebben árusítják a kereskedõk.

A témában már korábban tájékozódtam az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériumnál, ahol azt a felvilágosítást kaptam, hogy a jelzett cikk a Népjóléti Minisztérium javaslata alapján higiénés okokból került ki a 3. számú mellékletbõl. Több évtizedes gyakorló üdülõorvosi tapasztalatom, valamint a helyi ÁNTSZ-nél dolgozó kollégáimmal történt konzultáció alapján mondhatom, hogy fõtt kukoricától járványos megbetegedés még nem fordult elõ. Az egészségügyi okra való hivatkozás ezért nagyon nehezen védhetõ a kukoricát áruló, engedéllyel dolgozó, ellenõrizhetõ árusok elõtt. A mozgóárusítás szabályait figyelembe vevõ, a fõzés körülményeit egészségügyi szempontok alapján biztosító, az ÁNTSZ által folyamatosan kontrollált forgalmazás megengedése szerintem semmiféle érdeket nem sért. Tudomásom van róla, hogy a siófoki önkormányzat határozatot hozott: írásban kéri a melléklet ilyen értelmû módosítását.

Megkérdezem ezért a miniszter urat:

Elfogadhatónak tartja-e a módosítást, illetve korrigálja-e a minisztérium által korábban leírtakat?

Lát-e lehetõséget a szezon elõtt a kormányrendelet mellékletének kijavítására? (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap