Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Asszony! Mintegy egy héttel ezelõtt egy francia érettségi-felvételi közös feladatra azzal kezdtem a válaszomat, hogy nem vagyunk illetékesek, tõlünk teljesen független bizottság állította össze a kérdéseket. Ezt ebben az esetben természetesen nem mondhatom... (Közbeszólás a Kisgazdapárt padsoraiból: A minisztérium...) Ha képviselõtársaim megengedik, hogy elmondjam az interpellációra adandó válaszomat!

Ezt ebben az esetben természetesen nem mondhatom; a speciális angol tagozatú érettségit az Országos Közoktatási Szolgáltatási Iroda készíti elõ, és a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium ellenjegyzi. Ennek megfelelõen tehát a tárgyban nemcsak a képviselõ asszony interpellációja, hanem más jelzések alapján is vizsgálatot folytattunk.

Ami az elsõ tételt illeti: képviselõ asszony információival ellentétben a képi média mint téma szerepel az angol nyelvû speciális iskolák anyagában, tehát rendelkeztek nemcsak nyelvi, hanem tényleges ismerettel is a diákok az erre a kérdésre adandó válasz megfogalmazásához.

Ami viszont a második kérdést illeti: a kérdés összeállítói azon a véleményen voltak, hogy a speciális tanterv szerinti vizsga legfontosabb célja az önálló vélemény idegen nyelven történõ megfogalmazása. Az iskolában ilyen és ehhez hasonló témák nyílt megvitatása Magyarországon ugyan még szokatlan -még mindig a vizsgát összeállítók véleményét idézem: "az ilyen témák nyílt megvitatása szokatlan" -, az angol nyelvû országokban azonban elfogadottnak tartják, és az angol nyelvû tankönyvek is foglalkoznak ilyen jellegû kérdésekkel. Ez tükrözõdik tehát ezekben a tankönyvekben. A nyelvi szakértõk szerint a mostani érettségi vizsgán egy ilyen tragikus esettel kapcsolatban kellett volna a tanulóknak mindennemû agresszivitással kapcsolatos elutasító véleményüket és magatartásukat kifejezni.

Ami most már az én véleményemet és a Mûvelõdési Minisztérium véleményét illeti: én azt gondolom, hogy ennek a témának a megvitatása "rán, pedagógus irányításával helyénvaló és célszerû lett volna, angol nyelven errõl a diákok véleményt alkothattak volna, megvitathatták volna. Önállóan érettségi dolgozat kiadásaként magam sem és a minisztérium vezetése sem tartja szerencsésnek. Tehát ennek megfelelõen intézkedtünk, hogy az Országos Közoktatási Szolgáltatási Iroda, illetõleg a minisztérium ezt jóváhagyó tisztségviselõje a jövõben gondosabban járjon el, és ilyen jellegû érettségi tételek a jövõben ne kerülhessenek a diákok elé. Kérem, szíveskedjék válaszomat elfogadni. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap