Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselõ Úr! Amikor nem azok kapják vissza a földet, akiké volt, hanem szabad préda, akkor valóban megindul a kufárkodás. (Taps és hangok az FKGP padsoraiban: Így van!) Nagyon nehéz igazságot tenni, pláne olyan térségben, mint Szentendre, ahol - azt hiszem - nagyon sokan szeretnének földet szerezni, és nem biztos, hogy azért, mert azon mezõgazdasági termelést kívánnak folytatni.

Ettõl függetlenül: tájékoztatom képviselõ urat, hogy a szentendrei földárveréssel kapcsolatosan 1995. november 25-én az Országgyûlésben napirend elõtti felszólalásban elhangzottak és egyéb bejelentések alapján már az árverés folyamán az Országos Kárpótlási Hivatal folyamatos ellenõrzést folytatott, és minden beérkezõ panaszt azonnal kivizsgált a helyszínen.

Az 1996 augusztus hónapban a megyei kárrendezési hivatalok vezetõibõl és szakembereibõl az Országos Kárpótlási Hivatal elnöke külön bizottságot hozott létre. A bizottság tételesen és személyenként vizsgálta meg - az eddig beadott összes észrevétel alapján - az árverést. Hozzáteszem, hogy az árverésen 3050 fõ vett részt. Mindössze két fõ jogosulatlan részvételét állapította meg, a bejelentésekben kifogásolt 16 fõ résztvevõ közül. A két fõ - bár részt vett az árverésen - nem szerzett tulajdont.

Ezt követõen 1996. december 18-án, illetve '97. február 12-én a szentendrei polgármester közremûködésével a Szentendrei Földhivatal és a Pest Megyei Kárrendezési Hivatal vezetésének részvételével kibõvített földrendezõ bizottsági ülés megtartására került sor, melyen felvett jegyzõkönyvekbõl kitûnõen a szentendrei földrendezõ bizottság elismerte az árverés jogszerûségét, azt törvényesnek tekintette, és kérte - mely kéréshez Szentendre város polgármestere is csatlakozott - , hogy az árverésen tulajdont szerzett személyek részére a birtokbaadás minél elõbb történjen meg.

A szentendrei árveréssel kapcsolatosan a földrendezõ bizottság két tagja bírósághoz is keresettel fordult, melyet a tárgyalás napján visszavontak, és további jogorvoslati lehetõségeikrõl lemondtak.

Minderre figyelemmel: a Kárpótlási és Kárrendezési Hivatal nem falaz csalóknak a szentendrei földárverés ügyében. A vitatott szentendrei árverés jogerõssé vált, és a földhivatali bejegyzés ennek alapján megtörténhet.

Mindamellett tájékoztatom a képviselõ urat arról is, hogy az ügy teljes körû áttekintése érdekében megkereséssel fordultunk a törvényességi felügyeletet ellátó, területileg illetékes Pest Megyei Fõügyészséghez, tájékoztatást kérve arra vonatkozóan, hogy a szentendrei árverés ügyében az ügyészségen történt-e bejelentés, feljelentés, folytattak-e vizsgálatot, és az milyen eredménnyel zárult.

A Pest megyei fõügyész úr tájékoztatott, hogy több beadvány is érkezett hozzájuk. Az elsõ két esetben az általam már elmondottakkal egyezõ ügyészi tájékoztatás érkezett. Az utóbbi két esetben a fõügyész úr tájékoztatott arról, hogy az ismételt beadványok tárgya az 1996. december 18-án, illetõleg '97. február 12-én lefolytatott egyeztetõ megbeszélésrõl készült jegyzõkönyvek tartalmának vitatása.

Ezzel összefüggésben a fõügyész úr megkereste a szentendrei polgármestert, kérve errõl a véleményét, melyre a vonatkozó válasz be is érkezett. A fõügyész úr szerint, mindezekre figyelemmel, ügyészi intézkedés lehetõsége és szükségessége nem merült fel. A fõügyészség azonban továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri az ügyet, és tájékozódik annak menetérõl és eredményeirõl.

Kérem a képviselõ urat és az Országgyûlést, hogy az interpellációra adott választ szíveskedjen elfogadni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap