Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Asszony! Azzal a megállapításával, hogy a költségvetés és a szabályozás nem tartott lépést a menekültüggyel, illetve a Magyarországra érkezõ menekültek problémájával, nem értek egyet, hisz mind a költségvetés, mind pedig a szabályozás véleményem szerint lépést tartott. Megfelelõ ellátásban részesültek a hazánkba kényszerûségbõl jövõ menekültek, akár háborús veszély, akár más volt ennek a kiváltó oka. Azzal maximálisan egyetértek, hogy például a jogszabályok szintje nem megfelelõ, és valóban az alkotmányunk 65. §-a is törvényi szintet ír elõ a menedékjog kérdésével kapcsolatban.

Úgy vélem, az elmúlt években most már a tapasztalataink alátámasztják azt, hogy egy megfelelõ, európai színvonalú menedékjogtörvény készülhessen. A kormányzat az általunk elkészített tervezetet elsõ olvasatban május 8-án tárgyalta meg, ezt követõen hétpárti egyeztetésre került sor. Az önök pártja is képviseltette magát, és ott valamennyi párt valóban értékes hozzászólásait figyelembe véve javítottunk még a törvénytervezeten. A múlt csütörtökön a kormány elfogadta a menedékjogról szóló törvény tervezetét.

Azzal kapcsolatban pedig, amit megint csak felvetett, teljesen jogosan - a területi korlátozás feloldását is -, mind a törvénytervezet, mind pedig a területi korlátozásra vonatkozó országgyûlési határozat ezen a héten a parlament elé kerül. Bízom benne, a kétharmad is meglesz ahhoz, hogy elfogadjuk azt a törvényt, amit az alkotmányunk elõír.

Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap