Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Elnök asszony, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Képviselõtársak! Az elmúlt idõszakban elkészült a kormány országos területfejlesztési koncepciója, amely a megyei közgyûlések elé került, és a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Közgyûlés is megtárgyalta. Sajnálatos módon a megyét érintõen sok-sok hiányosságot mutatott ez az elõterjesztés, pedig a régió válságának tudatos központi és helyi kezelésének igénye már az 1985. évi országgyûlési határozatban elfogadott területfejlesztési politikában is megjelent. Ettõl az idõszaktól kezdve újabb és újabb kormányzati és ágazati programok születtek, különösen a megye ipari depressziós és elmaradott térségeinek felzárkóztatására, de ezek a programok alapvetõ pozitív változásokkal még a mai napig sem jártak. A kialakult súlyos munkanélküliség, valamint a gazdasági és társadalmi helyzet miatt ez a régió feltehetõen közép- és hosszabb távon is a magyar regionális politika egyik elsõ számú célterülete kell hogy legyen. A korábbi beavatkozások hatásainak mérlegelése, a térség belsõ adottságai, a térséggel szembeni országos elvárások, valamint a nemzetközi munkamegosztásba való bekapcsolódás lehetõségei mentén kellene megfogalmazni a régió felzárkóztatási programját.

Kérdezem ezért államtitkár asszonyt, hogy miért nem kerültek be az országos területfejlesztési koncepcióba azok a tételek, amelyek helyben és a kormányban is támogatást kaptak még 1995-ben. Ezek közül a következõket említeném meg: például a Szerencs-Sátoraljaújhely vasútvonal villamosítása, új nemzetközi határátkelõhely Bodrogköz térségében, zempléni vállalkozói övezet lehetõsége - a záhonyi vállalkozói övezethez hasonlóan -, Miskolc-Kassa közötti gyorsforgalmi út szükségessége.

Ismételten kérdezem államtitkár asszonyt: mi az oka annak, hogy azok a fejlesztési célok, amelyek az integrált szerkezetátalakítási programban is elfogadást nyertek, miért nem kerültek be az országos területfejlesztési tervezet koncepciójába?

Várom államtitkár asszony válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap