Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Képviselõ úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Azt gondolom, képviselõ úr, abban egyetérthetünk, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei térség problémáit a kormány a súlyának megfelelõen kezeli; ha csak azt az összeget vesszük figyelembe, ami '97-ben felhasználásra kerül a válságkezelésre, azt gondolom, már ez is jelzi.

(16.10)

Hozzátenném azt is, hogy az országos területfejlesztési koncepciót még nem tárgyalta a kormány, május 12-én tárgyalta legutóbb az Országos Területfejlesztési Tanács.

Az ön által említett problémákra a válaszom tételesen a következõ:

A koncepcióban Miskolc-Kassa irányú közúti összeköttetés a koncepció gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztési javaslatában gyorsforgalmi út kategóriában megjelenik és szerepel.

Zemplén vállalkozási övezet - a záhonyi övezethez csatlakozva - szintén a területfejlesztési koncepció javaslatának részét képezi, a vállalkozások fejlõdésével, elterjedésével kapcsolatos szervezetrendszer címû fejezetben.

Szerencs-Sátoraljaújhely vasútvonal villamosítása azért nem került be az országos területfejlesztési koncepció javaslatai közé, mert bár a MÁV fejlesztési terveiben szerepel, de a megvalósítás ütemezését a forgalomnagyság függvényében kellett meghatározni. A jelzett vasútvonalon a kis forgalom sajnos nem tette lehetõvé, hogy a koncessziós szerzõdéses tárgyalásokon a fejlesztés 2000 elõtt reálisan megvalósuljon.

A koncepció szükségesnek tartja a nagy nemzetközi forgalmat bonyolító határátkelõhelyek mellett a határ menti együttmûködés elõsegítésére új közúti átkelõhelyek létesítését, nyitását és a meglévõk bõvítését. A koncepció rögzíti, hogy az elzárt határátkelõhelyekkel nem rendelkezõ térségekben és határszakaszokon új határátkelõhelyek nyitásának, a határon átnyúló kapcsolatok megteremtésének szükségességét lehetõvé kell tenni, új határátkelõhelyek nyitása azonban csak alapos elõkészítés igénylésével lehetséges, amelyben a koncepcióval egy idõben olyan kutatást is megindítottak, amely ezeknek a térségeknek a felvázolását illeti.

Kérem képviselõ urat, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap