Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A mintegy évtizedre szóló, valóban nagy jelentõségû autópálya-program jóváhagyásakor a kormánynak mérlegelnie kellett, hogy a teljes autópálya-hálózat hosszabb idõre történõ elhúzódása, hosszabb megvalósítása, vagy pedig az autópályává fejleszthetõ gyorsforgalmi utak ennél lényegesen gyorsabb megépítése mellett döntsön.

A kormány - a pénzügyi lehetõségeinket és a gazdasági élénkítést, az EU integrációs érdekeit is figyelembe véve - végül is az utóbbi megoldást választotta néhány területen.

Mindenképpen pontosítanom kell, hogy a határozat alapján nem fél autópályáról, hanem autópályává fejleszthetõ gyorsforgalmi útról van szó, ahol a balesetveszély lényegesen csökkenõ, mert azok mentén nem a félpályákra jellemzõ leállósáv épül. Ez kizárja a szabálytalan, illetve a veszélyes helyzeteket okozó forgalmat. Ezen túlmenõ külön szintû csomópontok, kapaszkodók, és sík terepen négy-öt kilométerenként elõzõsávok teszik gyorsabbá, biztonságosabbá a közlekedést. Természetesen szintbeli keresztezõdés nem létezik ezeken a pályákon.

A kormány döntése alapján az autópálya-építési programot az úgynevezett vegyes finanszírozásban kell megvalósítani. A hatályos törvény az autópályák és a koncesszióban épült autóutak esetében ad felhatalmazást díjszedésre, a nem koncessziós területeken - amennyiben ez idõszerû lesz - a parlament elé terjesztjük az erre vonatkozó javaslatot. Erre még néhány évig bizonyára nem kell számítani. Most egyelõre a kétszer kétsávos autópálya-építésnek a folytatása az elsõdleges tervünk.

Az autópályák és a gyorsforgalmi utak megépítése természetesen hozzájárul a települések tehermentesítéséhez, ezért változatlanul folytatni kívánjuk a városok, községek, települések elkerülési programját. Ennek érdekében jelenleg olyan javaslaton dolgozunk, amely az Útalap erre fordítható forrásainak a növelését eredményezi. Ehhez kérnénk az önök segítségét is. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap