Mészáros Béla Tartalom Elõzõ Következõ

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Minden olyan képviselõtársam szakmai véleményére sokat adok, akik a magántulajdonba került erdõk gazdálkodása során felmerülõ problémákra keresnek valami megoldást.

Gyimóthy képviselõtársam tisztességét és jó irányba mozdulását sem kérdõjelezem meg, azt kell hogy mondjam azonban, hogy kellõ szakmai muníciót nem hozott magával, és ezzel az országgyûlési határozati javaslattal nem sok mindent tudunk kezdeni. A bizottságban tárgyaltunk errõl; Gyimóthy képviselõ úrnak a következtetése is rossz. Magyarországon az erdõk kárpótlása során 700 ezer hektár erdõ került magántulajdonba. A magántulajdonba került erdõk közel felén okszerû, szakszerû erdõgazdálkodás nem folyik.

És itt van vitám a képviselõ úrral: az erdõk kezeletlenségének messze nem az az oka, hogy kispénzû erdõtulajdonosok nem bírják a vállalkozói igazolványt kiváltani, sokkal inkább az a tény, hogy soha nem volt erdõtulajdonosok, nem helyben és nem is a megyében lakó erdõtulajdonosok sokasága került helyzetbe. Adott esetben - õrségi példa - 100 hektáros erdõterületen négyszáz tulajdonos gazdálkodna. Azt gondolom, hogy amennyiben - természetesen a módosító javaslat egy késõbbi bizottsági vitában adhat okot egy hosszú vitára - ezt támogatnánk és a tárgysorozatba-vételét szorgalmaznánk, úgy pont azt akadályoznánk meg, hogy azok az erdõtulajdonosok, akik rájöttek arra, hogy harminc helyen 0,2 hektár erdõ nem kincsképzõ elem, ezekrõl az erdõtulajdonokról lemondanának - egyébként ez a folyamat szép lassan elindult -, és azokat hoznák helyzetbe, akik helyben laknak, akiké vagy õseiké valamikor az az adott erdõterület volt, és hosszú távon az erdõgazdálkodás így szakmailag is megoldható.

Végezetül szeretném újólag hangsúlyozni, hogy nem a képviselõ úr jó szándékát kérdõjelezem meg, de ez szakmailag kellõen nem megalapozott módosító indítvány. Köszönöm. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban. - Közbekiáltások ugyanonnan: Bravó!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap