Kiss Róbert Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS RÓBERT jegyzõ: Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmány- és igazságügyi bizottság - figyelemmel a 29/1997. IV. hó 29-ei alkotmánybírósági határozatra - megállapítja, hogy a T/1268. számú törvényjavaslat elõzetes normakontrolljával összefüggõ 1996. április 24-ei eseti döntése a jövõben nem alkalmazható. A bizottság javasolja, hogy ha bármely törvényjavaslatnál az elõzetes normakontroll iránti igény bejelentésére legkésõbb a zárószavazás megkezdéséig sor kerül, akkor az Országgyûlés a szokott rendben folytassa le az esetleges záróvitát, döntsön a zárószavazás elõtti módosító javaslatokról, és ezt követõen az ülést levezetõ elnök állapítsa meg, hogy a törvény - az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény - erejénél fogva a) a törvényjavaslathoz további módosító javaslat már nem nyújtható be, b) a törvényjavaslat zárószavazására az elõzetes normakontrollt elbíráló alkotmánybírósági határozat közzététele után kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a jegyzõ képviselõtársam által felolvasottakat tekintse úgy, hogy azokat én most itt ezennel be is jelentettem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a mûemlékvédelemrõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3392. számon, az egységes javaslatot pedig T/3392/247. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján módosító javaslatok benyújtására került sor, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlásokat készített T/3392/255. és 262. számokon. Az alkotmányügyi bizottság ezúttal sem kívánja ajánlásait indokolni.

Tisztelt Országgyûlés! Javaslatot teszek a záróvitában a szakaszolásra.

A T/3392/262. számú kiegészítõ ajánlás 5. pontjában szereplõ módosító javaslatot elõterjesztõje visszavonta, a többi módosító javaslat pedig az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása szerint nem tekinthetõ a Házszabály 107. § (1) bekezdésében meghatározott módosító javaslatnak, ezért a záróvitában sem szerepelnek, és dönteni sem kell róluk.

Ennek alapján kezdeményezem, hogy a vita két szakaszból álljon. Az elsõ vitaegységet képezik az ajánlás 1/1., 1., 3., 9., 10., 11. pontjai. Ezek a mellékletekkel kapcsolatos egyes rendelkezéseket módosítják. A második vitaszakaszt pedig javaslom, hogy képezzék a 4., 5. 6., 7., 8. pontokban lévõ javaslatok. Ezek az országos mûemlékvédelmi hatóság jogosítványaira és szervezetére vonatkozó szabályokat tartalmazzák.

(18.40)

Aki egyetért a javaslatommal, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a záróvita szerkezetére tett javaslatot elfogadja.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni az ajánlás 1/1., 1., 3., 9., 10., 11. pontjaihoz. Baráth Etele képviselõ úr, MSZP.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap