Dornbach Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat vitája során mindvégig az a cél vezérelte a Szabad Demokraták Szövetsége képviselõcsoportjának munkacsoportját és tagjait, hogy mind a szakmai igényeknek, a szakma támasztotta követelményeknek, mind a közjogi, alkotmányossági szempontoknak legmegfelelõbb megoldást keressük.

Úgy vélem, hogy a lehetõséghez képest egy optimális megoldást találtunk. Mig értettük az elõterjesztõnek azt az aggodalmát, hogy az eddigi szabályozás bizonyos módosítást igényel, hisz az eddigi szabályozással kapcsolatosan olyan kritika fogalmazódott meg, hogy az elsõ- és másodfoknak egyetlen intézményen belül történõ elhelyezése netán aggályokat vet fel. Bár a gyakorlatban nem tapasztaltuk, hogy ez bármiféle nehézséget okozott volna, sõt, az Országos Mûemlékvédelmi Hivatalnak a bírósági jogorvoslatokkal megtámadott határozatait vizsgálva kiderült, hogy a törvényességnek a hivatal gyakorlata tökéletesen megfelelt, messze magasabb színvonalon érvényesült a törvényesség mint számos dekoncentrált szervnél, tehát egészen kivételszámba ment a bírósági ítélet, amely elmarasztalta volna a hivatalt; mégis úgy gondoltuk, hogy erõsíteni kell az intézmény alkotmányossági követelményeit. Találtunk egy olyan megoldást - erre nyújtottam én be módosító javaslatot -, amit a Ház többsége annak idején támogatott már az elsõ módosító javaslatokról való szavazásnál, hogy ugyan a mûemléki hivatalon belül, de önálló jogi személyként elkülönülve mûködik az elsõfok, és a hivatal vezetõjénél - mint a legmagasabb minõsítésû szakmai szervnél - marad a másodfok.

Úgy gondoltuk, szerencsétlen lenne, ha a miniszterhez kerülne az egyedi ügyekben való másodfokú határozathozatal, mert az mindenféle politikai vádaskodásra adna lehetõséget az egyes konkrét ügyekben érdekeltek részérõl. A miniszter úrral errõl több ízben konzultáltunk, lényegében - mint ma is itt a felszólalásában mondta -, a koncepcióval kapcsolatban csak az alkotmányossági aggályainak az eloszlatását kérte.

(19.00)

Azt hiszem, hogy jó törvényt hoztunk, és biztos vagyok benne, hogy az ország történelmi értékeinek, hagyományai fontos részének az érdekvédelmét fogja szolgálni ez a törvény. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap