Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Ha ezzel nem zavarom a parlament munkáját, akkor csak néhány szót szeretnék szólni. (Derültség.)

Egy hosszú vita után, méghozzá az építési törvénnyel átkulcsolt hosszú vita után, gondolom, nagyon pozitív eredmény volt a mai szavazás. Sajnos a két törvény egymás melletti tárgyalása sem oldott föl bizonyos alapvetõ dilemmákat, amelyeket úgy tudom, hogy az SZDSZ, kormánypárttársunk is kezdeményezett meghatározott idõben. Nevezetesen, hogy Magyarországon jöjjön létre egy olyan állami építésügyi hivatali rendszer, amely megfelelõ fegyelemmel, megfelelõ figyelemmel, szakképesítéssel és adott esetben a mûemlékvédelemre vonatkozó eljárásokat is magába fogadva egy nagyon megbízható hatósági rendszert alakíthatott volna ki. Ezt az építésügyi törvény kapcsán elbuktuk, ezért merült föl és ezért izzott föl ennyire a hatósági jogkörök vitája a mûemléki törvényben.

A szocialista képviselõcsoporton belüli viták odáig vezettek, hogy többségében mi sem értettünk azzal egyet, hogy a minisztériumba kerüljön föl a másodfok. Tehát a most megszületett döntés számunkra is jobb, mint az eredetileg beterjesztett vagy amely a viták során többször fölmerült, de rosszabb annál, mint amit el lehetett volna érni a két törvény összekapcsolása és pontosan az ebbõl a törvénybõl adódó, kiterjesztettebb, decentralizáltabb hatósági jogkörök telepítése, illetve a szakhatósági jogkörök megfelelõ intézményesítése kapcsán.

Egy biztos, hogy ennek a törvénynek nagyon pozitív hatása lesz, nem elsõdlegesen csak a különlegesen védett állami tulajdonok esetében és nemcsak általában a védett mûemlékek esetében, hanem nagyon nagy jelentõségû lesz az önkormányzatok tevékenységében, pontosan az egyes településekre, településrészekre kiterjedõ védettségi kategóriák bevezetése és az önkormányzatok felelõsségének növekedése területén.

Tehát azt hiszem, hogy szemléletét tekintve ez a törvény nagyon pozitív és nagyon jó hatású lesz a következõ évek gyakorlatára nézve. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap