Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Én ebben a szakaszban csak három módosító indítványunkról szeretnék röviden beszélni. Elõször engedtessék meg, hogy a második kettõrõl beszéljek, csak nagyon röviden. Ez az ajánlás 20. és 21. pontjában szereplõ indítványunk, amely azt akarja kiküszöbölni, hogy a legsúlyosabb vagyon elleni és gazdasági bûncselekmények esetében - a kormány szándékaival ellentétben - enyhüljön a bírói gyakorlat.

Örülök, hogy azokat az érveket, amelyeket a plenáris ülésen elmondtunk, a kormány elfogadta és támogatta ezeket a módosító indítványainkat, mint ahogy egyébként örülünk annak és köszönjük, hogy azokat az indítványainkat is elfogadta, amelyek a kiskorúak és az öregek fokozottabb védelmére vonatkoznak, de ez a következõ rész témája lesz. Ezzel kapcsolatban nem kívánok többet szólni, csak a jegyzõkönyv számára szerettem volna rögzíttetni ezt a köszönetet ezzel kapcsolatban.

Sajnáljuk azonban, hogy nem támogatta a kormány a 8. pontban szereplõ módosító indítványunkat. Ez arra vonatkozott volna, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztésnél a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi idõpontja egy késõbbi idõpont legyen, mint a jelenlegi. Úgy gondolom, hogy a Néppárt javaslata nem túlzó, nem szélsõséges. A jelenleginél szigorúbb elbírálást tenne lehetõvé, de nem olyan végletesen szigorú elbírálást, ami reménytelenné tenné ezeknek az elítélteknek a helyzetét, és esetleg elõidézhetné azokat a nemkívánatos gondokat, amelyek egy büntetés-végrehajtási intézetben a sok reménytelen elítélt esetében elõfordulhatnak.

Ezért csak arra kérem a kormányt, hogy fontolja meg. Az ez irányú módosító javaslatok közül a Néppárt javaslata az, amelyik - hogy mondjam - legkevésbé túlzó. Mi az indítványt megpróbáltuk racionális alapon benyújtani, ezért kérem a kormányt, hogy fontolja meg azt még egyszer, hogy támogatja-e ezt a módosító indítványunkat.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap