Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy Kósa Lajos valóban megfontolandó dolgokat mondott, de mindennek a végigvitatása biztos, hogy meghaladná a ma esti vitaidõt. A felszólalásának csak arra a részére szeretnék reagálni, amelyben az én felszólalásomra reagált.

Csak annyit szeretnék állítani, hogy nem szerencsés az, hogy egy olyan törvényjavaslat, amely több, a közvélemény érdeklõdésére joggal számot tartó, lényeges módosítást hajt végre a Btk.-ban... - és azt gondolom, hogy a Btk. ezen részét a jogdogmatikusok többsége jogdogmatikailag valószínûleg nem is támogatná; kifejezetten ilyen például a szankciók súlyosítása, ami ennek az elõterjesztésnek egyik központi célkitûzése.

A közvéleményben errõl a pontról nem nagyon volt reakció; és ugyanilyen pont a bûnszervezet, büntetendõség, ami nagyon fontos jogdogmatikai kérdés lenne, de valójában egy aktuális társadalmi problémára adott - a jogdogmatikai kereteit Kutrucz Katalin fogalmazta meg, helyesen -, talán túl is lépõ reakció a törvényben - errõl nem esik szó. Arról nem esik szó, hogy ez a törvény próbál hatékonyabb eszközt adni a szervezett bûnözéssel szemben fellépni igyekvõknek, próbál általában a bûnözéssel szemben fellépõknek nagyobb eszközt adni, hanem csak egy témával foglalkozik, ami szerintem nagyobb figyelmet érdemelne meg - az elõzõ ehhez képest kisebb jelentõségû. És Bppen abból a szempontból, amit Kósa Lajos mondott - hogy a társadalom támogassa ezt a módosító indítványt vagy ezt a Btk.-irányt -, ebbõl a szempontból lenne fontos az, hogy értesüljön arról, hogy mi is ennek a valódi tartalma.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap