Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Elnézést, de már akkor szerettem volna szólni, amikor a borhamisítás témájában elhangzott az összes érdemi hozzászólás. Ehhez az egy témához szeretnék néhány gondolatot elmondani.

Az Igazságügyi Minisztérium álláspontja szerint a jelenlegi szabályok alapján lehet eljárást indítani borhamisítók ellen, folynak is ilyen eljárások. Amennyiben vitatott ez - és mint kiderült, vitatott, hisz van olyan álláspont, hogy megvan a szabvány ebben a kérdésben -, akkor természetesen ezen lehet módosítani, de ez nem a büntetõ törvénykönyv dolga, hanem az egyéb megfelelõ törvényeké. Ahhoz pedig nem lehet elõre büntetõ törvénykönyvet módosítani, hogy milyen lesz majd az új bortörvény.

Ezenkívül a képviselõ asszonyok által beterjesztett módosító indítvány néhány hiányosságára is szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik, hogy míg a kormány javaslata büntetni rendeli az elõkészületet is, ezt ez a módosító indítvány nem teszi meg. Kutrucz képviselõ asszony beszélt már az összegrõl. Nyilvánvalóan elfogadhatatlan ilyen alacsony összegben megállapítani - tehát 5 ezer forintban. Hadd mondjak egy példát: szegény megboldogult apósom igenis cukrozta a kis saját borát, mondjuk száz litert készített évente, ami nyilván meghaladja az ötezer forintot, ezért õt e javaslat alapján büntetni lehetne. S valóban joggal merül fel az a kérdés, hogy számos más élelmiszer-ipari terméknél hasonló módon felmerülhetne a külön törvényi szabályozás, ha jelenleg ezek nem is keltenek fel akkora érdeklõdést, mint a borhamisítás. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap