Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagyon örülök, hogy képviselõ úr egyetértett azzal, hogy '95-ben a stabilizációs intézkedések során a háztartási tüzelõolaj árába beépült a fogyasztási adó, és nem közömbös az, hogy hogyan alakult az elmúlt évek során ennek a körnek a támogatása, illetve a támogatotti kör.

1995-ben a pótköltségvetés 5 milliárd forintot juttatott hto-támogatásra. A felhasználásra vonatkozó adatok szerint a hozzájárulás mintegy 23 százalékát fûtéskorszerûsítésre, 42 százalékát hto-költségek mérséklésére fordították. Jelentõs volt továbbá az egyéb fûtési költségekhez kapcsolódó támogatás ebbõl a forrásból. Ekkor mintegy 60 ezerrel csökkent a tüzelõolajat használó háztartások száma. '96-ban 7 milliárd forintot biztosított a központi költségvetés hto-támogatásra, számításaink szerint '96. év végére további 80- 90 ezerrel csökkent a tüzelõolajat használó háztartások száma. Tekintettel arra, hogy a háztartások egy része továbbra sem tudott más, gazdaságosabb fûtési módra áttérni, az 1997. évi költségvetés további forrást biztosított a tüzelõolaj-felhasználás támogatására, illetve fûtéskorszerûsítésre. Ennek mértéke 5,7 milliárd forint volt, ami beépült a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladataihoz kapcsolódó normatív állami hozzájárulás összegébe.

Az elosztás sajnos nem volt a legszerencsésebb. Meg kell állapítanunk, illetve már meg is állapítottuk, hogy a magas tüzelõolaj-fogyasztási arányt mutató településekre nézve kedvezõtlen hatású volt. Ezen települési körben a '97. évi normatív hozzájárulás összege jelentõs mértékben alacsonyabb, mint a '96. évi normatív támogatás, és éppen ezért, ennek hatására a szükséges korrekciókra vonatkozó elgondolásainkat kidolgoztuk. Ezek most egyeztetés alatt vannak, és reményeink szerint a második félévre a szükséges döntés megszületik.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap