Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Igen Tisztelt Képviselõtársaim! Megpróbálnék a rendelkezésemre álló rövid idõ alatt néhány gondolatot elmondani a képviselõi felelõsségrõl. Idõszerûségét részben az adja, hogy az összeférhetetlenségi törvény kapcsán két országgyûlési képviselõ lemondott a mandátumáról, másrészt a Ház rövidesen, néhány hónapon belül befejezi a mûködését; talán nem árt, hogyha néhány tanulságot le tudunk szûrni eddigi munkánkból, és az utánunk következõ képviselõk számára megfelelõ elemózsiát tudunk adni.

Mottóul hadd idézzek a képviselõi eskü szövegébõl egy nagyon rövid részletet: "munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven lelkiismeretesen járok el".

Igen tisztelt Képviselõtársaim! Két országgyûlési képviselõ - mind a kettõ egyéni választókerületbõl jutott be az Országgyûlésbe, 60-70 ezer választópolgárt képviselt ebben az Országgyûlésben - a gazdasági összeférhetetlenség kapcsán úgy gondolta, cserbenhagyja választóit, és azt a tisztséget választja, amely gazdaságilag számára bizonyára kifizetõdõ. Mindenkinek a döntése nyilvánvalóan egyéni - csak ez a döntés akkor következett be, amikor a törvény alapján pótválasztásokat már nem lehet tartani. Nem lehet tartani: ez azt jelenti, hogy mind a két egyéni választókörzet az utolsó egy évre országgyûlési képviselõ nélkül marad.

Mindenkire rábízom, hogy levonja a következtetést. Egyetlenegy idézettel azonban szeretnék hozzájárulni a következtetésekhez. Egyik képviselõtársunk, aki lemondott, így nyilatkozott egy újságnak: "Ám ha õszintén a szívünkre tesszük a kezünket, beláthatjuk, olyan nagyon sok mindent nem tudunk tenni a helyiekért."

Tisztelt Képviselõtársaim! Nekem nem ez a véleményem. Meggyõzõdésem, hogy az egyéni képviselõ a helyiekért nagyon sok dolgot tud tenni, és aki felvállalja négy évre az ország egyik legmegtisztelõbb feladatát, hogy választópolgárokat képvisel ebben a parlamentben, annak ki kell tartania a mandátuma végéig, és gazdasági összeférhetetlenség során nem választhatja az állását. Az erkölcsiségre a másik oldalról is szeretnék rámutatni. A korábbi Országgyûlés elfogadott egy törvényt az erkölcsi összeférhetetlenségrõl. Ez az úgynevezett ügynöktörvény. Ezt a törvényt a jelenlegi Országgyûlés is megerõsítette, mert nem módosította. Mégis, amikor az erkölcsi összeférhetetlenség kérdése merül fel, képviselõtársaink némelyike úgy gondolja, hogy ez az összeférhetetlenség már összeegyeztethetõ a lelkiismeretével, és megmarad képviselõnek.

A másik része a képviselõi felelõsségnek a szavazások. Nyugodt lélekkel kimondhatjuk: ez az Országgyûlés szavazógépként mûködik; szavazógépként, mert a lelkiismeretesség nyomokban sem lelhetõ fel az egyes szavazások során.

Két példát mondanék rá: a Magyar Demokrata Fórum meghirdette a rend, a biztonság és a gyarapodás hármas jelszavát; és a rend alatt azt is értette, hogy ebben az országban elsõsorban az Országgyûlésnek és a kormánynak kell élen járni, hogy betartsa a jogszabályokat. Az Alkotmánybíróság kötelezte a magyar Országgyûlést, hogy ez év nyaráig alkosson törvényt a nemzetközi károk kárpótlásáról. Országgyûlési határozati javaslattervezetet nyújtott be a Magyar Demokrata Fórum, hogy a kormány ezt a törvényjavaslatot idõben nyújtsa be, hogy az Országgyûlés meg tudja tárgyalni és el tudja fogadni. Kormánypárti képviselõtársaim leszavazták ezt a határozati javaslatot, hogy nincs szükség erre, a kormány eleget fog tenni a kötelezettségének. A kormány nem tett eleget a kötelezettségének: a Magyar Országgyûlés ismét alkotmánysértést fog elkövetni, mert nem tesz eleget az Alkotmánybíróság elõírásának. Lelkiismeretesen járt el a kormány! Az interpellációk során igen sokszor a Ház határozatképtelen, olyan interpellációs választ fogad el, amely írásban lett megadva, de nem lett kiosztva a képviselõknek.

Ezt követõen, képviselõtársaim, megint fel kell tenni a kérdést: lelkiismeretesen, az esküjükhöz híven járnak-e el a képviselõk, vagy pedig politikusokhoz "méltóan" úgy szavaznak, ahogy a pártjuk diktálja?

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Keller László: Választási kampány!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap