Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Elsõként is azt gondolom, szerencsés volna, ha tisztázná a kormány és a kormánypárti frakciók, hogy Szabó Zoltán államtitkár úr a mindenkori felszólalásaiban innen, az államtitkári székbõl a kormány álláspontját képviseli, avagy a sajátját.

(8.40)

Mert a saját álláspontjával nem állhat fel a parlamentben, csak a kormányéval mint kormánytag. Ez egy nagyon fontos kérdés, azt hiszem, érdemes volna tisztázni, hiszen sok alkalommal elõfordult már hasonló jellegû és stílusú megszólalás.

Én egyébként Sepsey képviselõtársamhoz szeretnék kapcsolódni, és kiemelni abból egy elemet, ami véleményem szerint rendkívül fontos. Az, hogy a képviselõ mennyire tudja felelõsen betölteni a feladatát, nagyon sok tényezõn múlik. Múlik például a parlament munkaszervezésén, és ezzel kapcsolatban nagyon komoly problémák vetõdnek fel.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt években menetrendszerûen, általánosan - és nem csak a költségvetési viták idején - fordul elõ, hogy a plenáris ülés idejében, azzal párhuzamosan bizottsági ülések folynak. Most itt folyik a nyugdíjreformról szóló hatalmas és nagyon fontos csomag vitája, eközben egész nap például alkotmányügyi bizottsági ülés lesz. Hogy tudja a képviselõ betölteni a feladatát? Nem lehet egyszerre itt és ott.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ez nagyon fontos probléma, és el kellene ezen gondolkozniuk, hogy mennyire szerencsés ez a szervezés. Lehet persze vállat vonni erre, és azt mondani, hogy nem érdekes. De gondolkozzanak el, mennyire lehet felelõsen betölteni egy képviselõnek a feladatát. Ide tartozik az is, hogy mennyire lehet felelõsen betölteni a feladatát úgy, hogy egy héttel elõtte tudja meg, hogy a következõ héten négynapos ülés lesz-e avagy három. Mennyire lehet felelõsen betölteni a feladatát, ha egy héttel vagy pár nappal törvények kézhezvétele után már nyilatkoznia kellene arról, hogy mi a véleménye errõl a törvényrõl? Ezek nagyon fontos kérdések, tisztelt képviselõtársaim, tanácsos volna, ha végiggondolnák, mit lehet ezen változtatni.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap