Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtáraim! Nagy figyelemmel hallgattam Bernáth Varga Balázs képviselõtársam gondolatait, és eszembe jutott Széchenyinek az a gondolata, hogy minden idõben volt és lesz is panasz, de az igen különbözik a javítani kívánástól. A másik, amit meg szeretnék említeni: abban egyetértek Bernáth Varga Balázs képviselõtársammal, hogy a hagyományoknak, a szokásoknak, a hosszú idõ alatt kialakult erkölcsi normáknak nagy szerepük van a társadalombiztosítás és nyugellátás törvényjavaslatának kialakításánál is. Magyarul az emberi tényezõknek.

Én is egyetértek azzal, hogy a nyugdíjrendszer nemcsak fiskális, pénzügyi kérdés, hanem elsõsorban szociális kérdés. Azonban azt már megkérdõjelezem - és ezt már több ellenzéki képviselõtársam felvetette -, hogy hiányolják a háttér-információt a törvényjavaslat elkészítésénél. Hadd említsem meg azt, hogy az illetékesek valamennyi képviselõ számára fontos nemzetközi információkat, tanulmányokat adtak át. Én megszámoltam, kedves képviselõtársaim: huszonöt szakkönyvet használtak fel a törvényjavaslat összeállítói a törvény megalapozásához. Még egyszer ismétlem: huszonöt, nemzetközileg is elismert, nagyon nagyszerû szakkönyvet. Ezeket a szakkönyveket a törvényjavaslat összeállítói a kiadványokban meg is jelölik. A Pénzügyminisztérium és a Népjóléti Minisztérium nyugdíj-munkacsoportja olyan háttér-információkkal is szolgál, amelyek segítéségével az egyéni életpálya- vizsgálatokat, a makrogazdasági számításokat és ezen kívül az Európai Unió nyugdíjrendszerét is részletesen áttekinthetjük.

Jól tudom, hogy a társadalomkutatóknak ebbõl a szempontból nagy szerepük van. De azt valamennyi képviselõtársamnak el kell ismernie, hogy a társadalomkutatók hátrányban vannak a természet kutatóival szemben, mert kísérletezésre nincs lehetõségünk, és nem rendelkezünk olyan mértékben szilárd és állandó értékkel (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), mint a természet kutatói. A bizonytalansági tényezõk egy ilyen törvényjavaslat összeállításánál természetesen megvannak (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), de azért az elõterjesztõk ezeket a bizonytalansági tényezõket erõsen leszûkítették.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap