Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Nagyon furcsa és érdekes hallgatni azt, hogy annak a pártnak a képviselõje, amelyik korábban a társadalmi párbeszédet hangsúlyozta állandóan, mint a választópolgárokkal való kapcsolattartás fontosságát, erre utalva most azzal az érvanyaggal áll elõ, hogy nem kell minden törvényrõl népszavazást tartani. Egyébként tényleg nem kell minden törvényrõl népszavazást tartani, de egy ilyen horderejû kérdést, amely az egész társadalmat, a megszületett és a még meg nem született embereket, minden magyar állampolgárt egyformán érint, nem lehet úgy áterõszakolni a magyar parlamenten - amely több évtizedre szóló kötelezettséggel jár -, hogy arról jelenleg a magyar állampolgárok töredéke nincs még koncepcionálisan sem tisztában.

Azt gondolom, hogy ez két dolog. Meg merem fogalmazni azt az állítást, hogy egy ilyen horderejû kérdést nem lehet az emberekkel való párbeszéd nélkül - legalábbis koncepcionális egyeztetések és megfelelõ idõ nélkül - áterõszakolni a parlamenten, mert ez nem szolgálja senkinek az érdekét. Azokét sem, akik ezt áterõszakolják.

Én is a kezemben tartom Bleyer Jenõ képviselõtársamnak egy szignózott levelét, én ezt a múlt héten kaptam meg a megyei nyugdíjasszövetségtõl. Felolvasok belõle részleteket: "A nyugdíjasok tiltakoznak a javasolt törvénymódosítás bevezetése ellen, és azt kérik, hogy a nyugdíjakat továbbra is a jelenlegi törvényeknek megfelelõen az elõzõ évi tényleges nettó keresetek alakulása szerint emeljék." Gondolom, erre majd reagálni fog. Történtek bizonyos változtatások, de azért mégis továbbolvasom: "Az özvegyi nyugdíjak rendszerének törvénytervezetben szereplõ változatával nem érthetünk egyet. Az özvegyi nyugdíjak módosítása nem kellõen megalapozott, mivel az szerzett jogokat csorbít, és nem terjed ki mindazokra, akiknek elhunyt hozzátartozója nyugdíjjogosultságot szerzett. Alacsonynak ítéljük az állandó özvegyi nyugdíj 20 százalékos mértékét, ezenkívül elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az intézkedés az évi nyugdíjemelések terhére valósuljon meg (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), és ennek forrása az évenkénti nyugdíjindexálás tervezett módosítása legyen" s a többi s a többi. Ezt most kaptam kézhez, hogy képviseljem itt a parlamentben.

Azt gondolom, ez nem egészen egyeztethetõ össze azzal, amit mondott, még akkor is, ha bizonyos korrekciók történtek azóta, de nem olyan mértékû és nem teljes mértékû (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) ahhoz képest, amit most itt elmondott.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap