Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Többedszer alakul ki vita azon, hogy vajon miért beszélnek az ellenzéki képviselõk arról, hogy a már nyugdíjban lévõk sorsa bizonytalanná válik és nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Több alkalommal elmondtuk már, most megismétlem, és nem ellenzéki képviselõtõl származó idézettel is alátámasztom.

Abban az esetben, ha a reformot úgy szándékozik megvalósítani a kormány, hogy hiányt állít elõ a nyugdíjbiztosításban - amit valahonnan fedezni kell, ha a költségvetésbõl, mert máshonnan nincs forrás, akkor a költségvetésbõl -, akkor ennek a fedezetét is meg kell teremteni valahonnan. A mindenkori döntéshozó kormány és a mindenkori parlament óriási dilemma elõtt fog állni, hogy azt a mértékû államháztartási hiányt, ami nem világosan és pontosan tervezhetõ most, hogyan fedezze. És óriási nyomás alatt lesz a kormány és a döntéshozó, hogy többek között úgy csökkentse a hiány mértékét, hogy a nyugdíjemelések szintjét nem azonos szinten tartja.

Gondolják csak végig, hogy az elmúlt években milyen viták voltak, hogy mi az a nyugdíjemelés, bruttó vagy nettó, egyénenként vagy átlagosan számítható, és hogy most is az a kérdés, hogy az özvegyi nyugdíjakat vajon az összes nyugdíjra szánt összegbõl fogja-e fedezni a kormány, vagy pedig külön összeget biztosít erre!

És akkor most az idézet - a Világbank szakértõjétõl idézek, nem ellenzéki képviselõtõl:

(12.10)

"A reformot elsõsorban adósság felvállalásával finanszíroznák, vagyis az explicit adósságot implicit adóssággal helyettesítenék. Ennek a stratégiának a növekedésre gyakorolt hatása igen korlátozott, és az átállás terheit teljes mértékben a jövõ generációkra hárítja. Ezen felül a hivatalos állami deficitben és a deklarált államadósságban bekövetkezõ hirtelen növekedés komplikációkat okozhat egy olyan ország számára, mely már most is azon munkálkodik, hogy csökkentse ezt a deficitet és a súlyos adósságterhet." (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Tisztelt Képviselõtársaim! Nem ellenzéki képviselõ mondta, hanem világbanki szakember. Köszönöm a figyelmüket. (Gaál Gyula: Nem mondott olyat, amivel mi vitatkozunk!) Na ne viccelj! (Gaál Gyula: Semmi vitám nincs azzal, ami elhangzott!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap