Götzinger István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. (Dr. Boross Péterhez:) Tisztelt Képviselõ Úr! Csak három mondat, ami a népesség- és születésszám jövõbeli alakulására vonatkozó elõrejelzéseket illeti: a kormány megtehette volna, hogy a saját kívánságait írja be, de valahol ez azért a tudomány és a tudomány képviselõinek az elõrejelzéseit fogadta el. Nem olyan egzakt tudomány, mint a matematika, de valószínûségekkel számol. Én azt hiszem, szívszorító ez az elõrejelzés, de mégsem tehet egy komoly kormány mást, mint elfogadja a szakértõk elõrejelzését.

Az idõpont: ön tudja, nagy tisztelettel jelentem ezt ki, hogy a politikában vannak helyzetek, amikor a politikusoknak dönteni kell. Lehet sok érvet és ellenérvet felhozni; meggyõzõdésem, hogy a nyugdíjrendszer reformja az a kérdés, amikor most dönteni kell.

A harmadik, amirõl szólni szeretnék: ez a tervezett rendszer egy olyan rendszer, amelyik nem kötõdik az évrõl évre változó gazdasági mutatókhoz. A belsõ arányai teszik rendszerré, amelyek akkor is megállnak, ha nem az a három alternatíva, amelyeket kidolgozott az elõterjesztõ, hanem esetleg ennél rosszabb alternatívák következnek be; az arányok akkor is élnek, legalábbis reményem és hitem szerint. Persze minden, jövõre vonatkozó döntésben óriási a bizonytalanság, de eszköz lehet a bizonytalanság csökkentésére. Én ezért tartom fontosnak, hogy a bizonytalanság csökkentésére irányul ez a rendszer.

Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap