Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagy esemény történt az elmúlt vasárnap Krakkóban: a magyar múltra visszatekintve immár glóriásan is szentként láthatjuk Nagy Lajos királyunk lányát is, a nagy Árpád-házi szentek után.

Úgy vélem, hogy egy szentté avatásnak alapvetõen vallási tartalma van; azonban minden szentté avatásnak, úgy gondolom, politikai üzenete is. A középkorban a nagy Árpád-házi szentek szentté avatásánál tulajdonképpen az volt a politikai üzenet, hogy megszilárdult a középkori magyar állam. Hedvig Jadwiga szentté avatásánál én azt a politikai üzenetet érzem, hogy egy térségben vagyunk, mintegy Kelet- Európa szentjeként lehetne rá tekinteni, s ezen túlmenõen talán még Európa szentjeként is üdvözölhetjük.

Kelet-Európa szentjeként azért tekinthetünk rá, hiszen édesanyjának az ereiben bosnyák vér folyt, a férje litván fejedelem volt, késõbb lengyel király, õ pedig mint a magyar király lánya került a lengyel trónra. Ez egy kelet-európai egység felé mutató valami. Európainak azért nevezném - Európa szentjének -, mert emlékeztetek rá, hogy az Anjou királyi család Franciaországból származott, de a magyar Anjouk lánya volt. Franciaországból származott, ugyanakkor egész Európát átszõtte az akkori Anjou-család, Angliában a Plantagenet-ek, Olaszországban a nápolyi Anjouk - és tulajdonképpen ezen az ágon kerültek Magyarországra.

Ilyen módon mi is üdvözöljük ezt a nagy eseményt mint a kelet- európai térség, egész Európa minél hamarabbi egységes szellemû kialakulásának az eseményét. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap