Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Valószínûleg túlzott várakozás volt bennem kisgazda képviselõtársam hozzászólásával kapcsolatban, és ez az oka annak, hogy némi csalódást okozott. Szakmaibb jellegû és felelõsségteljesebb hozzászólást remélek az ellenzéki képviselõktõl.

Egyetlen olyan kérdésre szeretnék reagálni, ami állandóan visszatér ezekben a vitákban: a van-e döntési kényszer, mire ez a nagy sietség kérdése. Õ is feltette ezt sok egyéb kérdés mellett, természetesen olyan kérdések mellett, amelyeket nem válaszolt meg. Néhány gondolatmenettel késõbb maga sorolta azokat a demográfiai jellegû számokat, amelyek a döntéshelyzetet a legsúlyosabban alátámasztják.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ha a kormány nem nyúlna hozzá ehhez a komoly kérdéshez, akkor az ellenzéki képviselõk okkal vádolhatnák felelõtlenséggel. Azt gondolom, nem olyan értelemben van döntési kényszer, hogy holnap összedõl a rendszer, ha nem csináljuk; de ha egy kormány felelõsségteljesen gondolkodik, akkor tudnia kell odafigyelni a demográfiai adatokra, amelyek sokkal megbízhatóbbak, fontosabbak, mint a gazdasági elõrejelzések. A demográfiai adatokat sokkal komolyabban kell venni. Még egyszer mondom: ha nem fogtunk volna a nyugdíjreform megoldásának kérdéséhez, akkor lehetne igazán felelõtlenséggel vádolni a kormányt.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap