Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Most megint elhangzott az a megállapítás, hogy ha egyszer '91-ben megszületett az országgyûlési határozati javaslat, akkor miért nem csináltuk meg mindazt, amit az országgyûlési határozati javaslat magába foglalt. Azért, tisztelt képviselõtársaim, mert ez egy folyamat, és nem lehet megcsinálni, csak a lépéseket egymás után megtenni. Ezek a lépések megtörténtek, ha már elfelejtették volna!

Többek között megtörtént a társadalombiztosítás profiltisztítása. '93 végén 40 milliárd forintot vett át az állami költségvetés a társadalombiztosítástól a szociális ellátások fejében. Megtörtént a felosztó-kirovó rendszer átalakításának sok lépése, bár aki nem volt benne ebben a folyamatban, nyilván kevéssé vette észre. A nyugdíjbeszámítási idõ megnõtt. Sok szempontból megváltoztak a számítási szabályok. Sajnos, éppen ennek következménye az, hogy a ma megállapított nyugdíjak alacsonyabbak, mint a néhány évvel ezelõtt megállapított nyugdíjak.

Egyszerûen nem igaz, hogy nem történtek nagyon komoly és határozott lépések! Nem akartunk sztahanovista mozgalmat indítani, és azt mondani, hogy holnapra megfordítjuk az egész világot, mert abba eddig még minden társadalom beleroppant. Fokozatosan, elõre kitûzött célokkal, lépésrõl-lépésre elindultunk ezen az úton. Jelzem képviselõtársaimnak, hogy az elõzõ parlament ezeket a változtatásokat általában messze kétharmados többség fölött fogadta el. Úgyhogy aki itt ült, annak legalább errõl illene tudnia! Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap