Götzinger István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársaim! Megértem, hogy az elõzõ ciklusban miért nem lehetett a nyugdíjrendszer reformját végrehajtani. Ahhoz elõbb vagy Rabár Ferenc, vagy Kupa Mihály gazdaságstabilizáló programját kellett volna végrehajtani! Ennek lehet a következõ lépése a nyugdíjrendszer reformja. Ez szigorúan, logikusan így következik egymás után.

Tehát nem az a hiba, hogy miért nem csináltak nyugdíjreformot, hanem igazán az a hiba, hogy elmulasztották a gazdaság, a költségvetés stabilizálását. Megfordítani a sorrendet nem lehet! Nálunk ez a sorrend.

Újra meg újra felmerül a kérdés: a 60/91. országgyûlési határozat. Kétségtelen, egy lényeges eltéréssel, a kötelezõ, illetve önkéntes biztosítás kérdése körül van a vita - ez az eltérés. A többiben, azt hiszem, nagyon következetesen hajtja végre a reform a 60/91-es határozatot. Újra felmerül a kérdés: miért kötelezõ? Azért, mert az önkéntes csak egy szûk, kiváltságos rétegnek biztosítja az öregkori biztonságot. Nemzetközi tapasztalat, hogy csak azok lépnek be, akik olyan helyzetben vannak, olyan körülmények között, hogy ezt nyugodtan megtehetik.

A kötelezõ sokkal inkább kifejez egy lépést a piacgazdaságból a szociális piacgazdaság irányába, mert itt a tõkejövedelembõl - és erre esély van - széles rétegek részesülnek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap