Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! Tegnap a napirend elõtti hozzászólások között Torgyán József képviselõtársam még mindig politikai tõkét próbált csinálni - pontosabban szólva: eszkábálni -

Homoki János kisgazda képviselõtársam több mint tíz napja a tisztelt Ház elõtt elmondott beszédébõl.

Homoki képviselõtársam ezen beszédében többek között azt állította, hogy az MSZMP KB 1989. június 23-24-ei ülésén Horn Gyula kijelentette: "feladat a pártvagyon minél nagyobb részét átmenteni".

Ezen állítását Szabó Zoltán mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár és jómagam a hozzászólása után azonnal visszautasítottuk. Azóta közismertek Homoki János e tárgyban nyilvánosság elõtt tett erõfeszítései. Homoki úr azonban nem tudta bizonyítani a Horn Gyula elleni vádakat. Sõt, minden felelõs ember, akiket megpróbált belekeverni az ügybe, illetve lehetséges tanúként megidézni, egyértelmûen tagadta Homoki úr állításait, azaz lényegében hazugságnak minõsítette azokat. Ezt tette az Amerika Hangja magyar adásának helyettes vezetõje, Rácz Zoltán; és Thassy Jenõ, a rádió budapesti tudósítója is cáfolta, hogy megkapták volna az MSZMP KB ülésének anyagait.

Cáfolta a képviselõ úr állításait Berend T. Iván akadémikus is, de cáfolták levéltárosok, illetve a korszakot és a dokumentumokat jól ismerõ történészek is. Mindez nem volt elég Homoki képviselõtársamnak és Torgyán Józsefnek. Homoki úr azóta sem ismerte el, hogy az adott témában nem mondott igazat. Senkitõl, az elõbb felsorolt közéleti emberektõl nem kért elnézést. Torgyán József pedig mint a Független Kisgazdapárt elnöke, Homoki János elmúlt heti Nap-kelte mûsorban való szereplésének elmaradása miatt - ahol nyilvánvaló hazugságait kívánta a tévényilvánosság elõtt megismételni - nyílt levelet intézett pártja nevében Göncz Árpád köztársasági elnökhöz, Horn Gyula miniszterelnökhöz és Sólyom Lászlóhoz, az Alkotmánybíróság elnökéhez. Igazából csak azt nem tudtuk, hogy Horn Gyula miniszterelnöktõl ezek után mit várt, mert úgymond: "a közszolgálati elektronikus médiákban durván kirekeszti a Kisgazdapártot és képviselõit".

Torgyán József ezen állításai, tisztelt képviselõtársaim, természetesen sem a konkrét esetre, sem pedig általában nem igazak. Mindkét esetre fordítva áll a dolog. Õ és Homoki képviselõtársam úgy viselkednek, mintha - írja Várkonyi Tibor neves publicista, idézem -: "mindenki tévedhet, állíthat bármit ebben az országban, de a Független Kisgazdapárt honatyája nem; amit õ mond, az szentírás, még ha bizonyítani nem is tudja. Különben is, ki látott olyat, hogy a Szentírást bizonyítani kelljen?"

Tisztelt Országgyûlés! Tegnap reggel a Nap TV adásában immár ország- világ elõtt kiderült, hogy Homoki János egyetlen állítása sem igaz, nem tudja õket bizonyítani. Ugyanakkor tegnap sem kért elnézést az általa megrágalmazott politikusoktól és közéleti személyiségektõl. Ezek után tegnap délután, tisztelt képviselõtársaim, Torgyán József még mindig Homoki urat védte.

Kérdezem ezek után: meddig lehet a parlamenti demokráciára hivatkozni egy országgyûlési képviselõnek, Homoki Jánosnak vagy Torgyán Józsefnek, visszaélni a mentelmi jog nyújtotta kedvezményekkel? - valótlanságokkal, hazugságokkal hetekig félrevezetni az újságokat és a tévénézõk százezreit, miközben õk, elsõsorban Torgyán József, szinte naponta kérik számon a sajtószabadságot.

E konkrét eset is bizonyítja, hogy a sajtó szabadsága Magyarországon adott, hisz ebbõl derült ki, hogy egyetlen állítása sem igaz a képviselõ úrnak. Azaz: igazat nem mondott, de még rágalmazott is.

Felszólítom ezután a képviselõ urat, hogy vonja vissza igaztalan állításait, és kérjen bocsánatot a Magyar Köztársaság miniszterelnökétõl! Vagy ha ezt nem teszi, akkor valóban le kell mondania, egyébként hazugságban marad õ és pártja is. Sajnos pártjával az utóbbi idõben ez igen gyakran elõfordult.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap