Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, hogy a minisztérium a tankönyvhasználók érdekeit is képviseli. A tankönyvhasználók érdekeinek képviselete fõként azon a nyomon képzelhetõ el, amit Dobos Krisztina képviselõ asszony is megpendített: az iskola tulajdonát képezõ, többször használható és a tanév végén visszaadandó tankönyvek rendszerével, amelyet tehát csak akkor kell kifizetni, ha azt a tanuló elveszíti vagy megrongálja.

Ez a rendszer jelen pillanatban nem tud mûködni, tekintettel arra, hogy a jelenleg használatos tankönyvek nem használhatóak többször. Nem használhatóak többször egyszerû fizikai okokból sem, hiszen nagy részük szétmegy már a félév végére, de nem használhatók tartalmi okból sem, mert a tankönyvek döntõ többsége úgynevezett munkatankönyv, amibe egyszer be kell írni, s ettõl fogva az többé használhatatlan lesz.

Éppen annak érdekében, hogy ez a munkatankönyvgyártás - ami természetesen tankönyvkiadói érdek, mert hiszen többletkeresletet generál évrõl évre a tankönyvpiacon - megszûnjék, éppen ezért vettük be az 1996-ban módosított közoktatási törvénybe a tankönyvvé nyilvánítás feltételei közé azt a vizsgálandó szempontot, hogy vajon többször használatos tankönyvként használható-e az adott tankönyv. Erre most már törvényi felhatalmazás van. Ezt a törvényi felhatalmazást a minisztérium alkalmazni fogja, és 1998-tól kezdve, a nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan fokozatosan rá fogunk térni az új, többször használatos tankönyvekre. Még egy érv a nemzeti alaptanterv 1998-as bevezetése mellett: mindaddig, amíg azt nem vezetjük be, a tartós tankönyv használatát sem tudjuk bevezetni; amíg ez nem történik meg, addig évrõl évre több ezer, több tízezer forintot veszünk ki a szülõk zsebébõl évkezdéskor. Én azt gondolom, nincs ebben igazán közöttünk vita.

Az viszont, hogy a minisztérium milyen személyzeti politikát folytat, úgy gondolom, hogy a minisztérium közigazgatási államtitkárának a dolga. Ha a következõ ciklusban (Az elnök a csengõt megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Dobos Krisztina mást fog erre a célra kinevezni, akkor majd más személyzeti politika lesz.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap